Κόντρα Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για τη φορολογία

Κόντρα Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για τη φορολογία

Με αντιπαράθεση Σταϊκούρα- Τσακαλώτου έκλεισε η σημερινή συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για τις επιλογές μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ή ψευδαισθήσεις, όπως είχε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον πρώην υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά «Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της ΝΔ».

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε παρ’ όλα αυτά ότι θα εξεταστούν και θα ενσωματωθούν γόνιμες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας. Θα προχωρήσουμε και σε άρση των capital controls. Ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε παταγωδώς. Οι Έλληνες έδειξαν την πόρτα στον λαϊκισμό. Και το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά συμβολικά και ουσιαστικά μια νέα αρχή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιώδη ιδεολογική διαφορά που υπάρχει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Για όσους θέλουν να δουν την αλήθεια η πραγματικότητα στην υλοποίηση της οικονομικής μας πρότασης, έχει θετικό πρόσημο. Τέλος στις περιόδους εύκολων και απατηλών ψευδαισθήσεων. Η νέα εποχή ξεκίνησε με θετικά μηνύματα που αποτυπώνονται στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και στα επιτόκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ενώ επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και τη θετική αντίδραση της αγοράς στην έκδοση με το χαμηλότερο επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου.

Απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προεκλογικά δεν είπε τίποτα για το ποιος ήταν τελικά ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι «η ΝΔ αυτό που έλεγε είναι ότι εκτιμά πως είναι ορθές οι προβλέψεις του γενικού λογιστηρίου του κράτους για αυτό ψηφίσαμε και τα μέτρα που φέρατε».

Ευ. Τσακαλώτος: Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς

«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το έλλειμμα ήταν 0,7%. Η ΝΔ μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της ΝΔ. Δεν θα πουν ότι εμείς εκτροχιάσαμε τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του να ενταχθούν στην ίδια κλίμακα μείωσης του φόρου όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 και ένα εκατ. ευρώ.

«Αν πείτε στους πολίτες ότι είναι στα μεσαία στρώματα αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία ένα εκατ. ευρώ θα γελάσουν. Η δική μας άποψη είναι ότι πάνω από 500.000 και 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Εμείς λέμε ότι αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είναι πιο αναπτυξιακά και δικαιότερα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος./ibna