Είναι οριστικό: Μέσω Βουλγαρίας ο Turkish Stream στα Βαλκάνια

Είναι οριστικό: Μέσω Βουλγαρίας ο Turkish Stream στα Βαλκάνια

Την Βουλγαρία και όχι την Ελλάδα επέλεξε εντέλει η Gazprom ως πεδίο ανάπτυξης και σημείο διέλευσης με προορισμό τα Βαλκάνια και ευρύτερα την ΝΑ Ευρώπη για την δεύτερη διακλάδωση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak.

«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα διατρέξει το έδαφος της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την εγχώρια αγορά της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μεταφέροντας 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% του συνόλου του έργου στον τερματικό σταθμό Kıyıköy, στην Τουρκία, όπου το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «οι χερσαίες εγκαταστάσεις στην Ρωσία έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99%, ενώ οι εργασίες που αφορούν στους δύο υπεράκτιους αγωγούς που συνδέουν τις δύο όχθες έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, το τμήμα στο μεταξύ του υπεράκτιου αγωγού έχει κατασκευαστεί σε χρόνο- ρεκόρ, κάτι που συνιστά ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα τόσο απαιτητικό, από τεχνικής άποψης, έργο»./ibna