Δένδιας: Εξαιρετικές και πολυεπίπεδες οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ

Δένδιας: Εξαιρετικές και πολυεπίπεδες οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ

Σειρά επαφών είχε στο Ισραήλ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Η επίσημη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησε από το Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε το πρωί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και παραγωγικό κλίμα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Εν συνεχεία ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του Israel Katz, με μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος καθώς και τον Πρόεδρο του Ελληνο-ισραηλινού επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε στο twitter: «Αλήθεια, η λέξη σημαίνει “αυτό που δεν μπορεί ποτέ να λησμονηθεί”. Η άρνηση της Αλήθειας είναι μια μορφή του κακού και η Μνήμη είναι το όπλο μας απέναντί του. Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα».

Επίσης συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’ με τον οποίο είχε μια εξαιρετική συζήτηση.

Το πρόγραμμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έκλεισε με την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας μετά τις συναντήσεις τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέφθηκε το Ισραήλ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα αλλά και στη τριμερή συνεργασία με την Κύπρο.

Ο Νίκος Δένδιας την Δευτέρα 29 Ιουλίου θα συνοδεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη του διήμερη επίσημη επίσκεψη του ως Πρωθυπουργός στην Κύπρο. Την Τρίτη 30 Ιουλίου θα έχει διμερή συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry, ο οποίος βρίσκεται στην Λευκωσία και θα μιλήσει στην ετήσια σύσκεψη των Πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας./ibna