Η Σερβία κατηγορεί την Ρουμανία για μπλοκάρισμα στρατιωτικού υλικού της στο Δούναβη

Η Σερβία κατηγορεί την Ρουμανία για μπλοκάρισμα στρατιωτικού υλικού της στο Δούναβη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η Ρουμανία παραβίασε τη Σύμβαση για το καθεστώς Ναυσιπλοΐας στον Δούναβη αφού μπλόκαρε τη μεταφορά ρωσικών τεθωρακισμένων από τη Ρωσία στη Σερβία.

Το Ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι η αποστολή δεν πληρούσε τους ευρωπαϊκούς όρους και δεν είχε ως εκ τούτου την άδεια διέλευσης. Η Ρουμανία αναγκάστηκε να σταματήσει τη μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε ως τελικό αποδέκτη τη Σερβία, εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. στη Ρωσία για τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία (Απόφαση 2014/512/ΚΕΠΠΑ σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία)

Σύμφωνα με το πρακτορείο Stiripesurse  το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι έστειλε πλοίο για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σερβία μέσω του Δούναβη. Σύμφωνα με το Επίσημο Ρωσικό Πρακτορείο TASS «Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι όλες οι αναφορές για την υπόθεση τέτοιων μεταφορών και της «φερόμενης παρακράτησης»  των τεθωρακισμένων οχημάτων από την πλευρά της Ρουμανίας είναι απολύτως ψευδείς».

Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν επίσης, σε δηλώσεις αξιωματούχων του Βελιγραδίου ότι η Ρουμανία εμπόδισε τη μεταφορά 30 αρμάτων μάχης Τ-72Β3 και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων BRDM – 2 από τη Ρωσία προς την Σερβία στο Δούναβη.

Ο Σέρβος βουλευτής Miroslav Lazanki, σύμφωνα με δημοσιεύματα επιβεβαιώνει το γεγονός και αναφέρει ότι η απόφαση της Ρουμανίας ερμηνεύτηκε ως μια παραβίαση της Σύμβασης Ναυσιπλοΐας στο Δούναβη. Τα άρματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί αλλά η μεταφορά τους δημιουργεί προβλήματα. Ο πιο οικονομικός τρόπος για να μεταφερθούν από τη Ρωσία στην Σερβία είναι ο Δούναβης, ο οποίος είναι μια διεθνής αρτηρία μεταφορών και η Σερβία και η Ρωσία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Σύμβασης που υπεγράφη το 1998. Το άρθρο 27 της Σύμβασης  προβλέπει ότι ένα κράτος μπορεί να επιθεωρεί φορτίο που μεταφέρεται μέσω του Δούναβη αλλά δεν μπορεί να εμποδίζει τη διέλευσή του. Η Σύμβαση του Δούναβη δεν περιέχει καμία διάταξη που να απαγορεύει τη νόμιμη και συμφωνημένη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού κατά μήκος του Δούναβη», δήλωσε ο Miroslav Lazanski, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα Πρέσβης της Σερβίας στη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας  Aleksandar Vucic, δήλωσε στην Δημόσια Τηλεόραση RTS ότι η Σερβία αναμένει να παραλάβει δέκα αμφίβια BRDM-2 και οχήματα περιπολίας από τη Ρωσία. «Θα λάβουμε δέκα οχήματα αυτού του τύπου» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος. Ο  Aleksandar Vucic ανέφερε ότι η Σερβία έχει ήδη λάβει 6 αναβαθμισμένα οχήματα  BRDM-2 από τη Ρωσία, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του στρατού.

Ο πρώην Συνταγματάρχης Ασφαλείας Liuban Karan δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν είχε ενεργήσει μονομερώς αλλά έχει απαντήσει σε αίτημα από ένα διοικητικό κέντρο του ΝΑΤΟ. Κατηγορεί τη Ρουμανία ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. «Είναι σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να έχει κανονικές σχέσεις με γειτονικές χώρες», πρόσθεσε ο Karan. O Milan Petrici, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, λέει ότι η Ρουμανία όχι μόνο παραβιάζει ένα διεθνές πρωτόκολλο αλλά παρεμβαίνει και στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας. Σύμφωνα με τη Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου η Σερβία θα παραλάβει έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη μαχητικά MIG – 29, 30 αρμάτων μάχης Τ-72Β3 και 30 τεθωρακισμένων οχημάτων BRDM, καθώς και 4 αεροσκάφη ΜΙ – 1.17 και ΜΙ – 35./ibna