Το Βελιγράδι «γιορτάζει» την παραίτηση Haradinaj, επαινεί εγκληματίες πολέμου

Το Βελιγράδι «γιορτάζει» την παραίτηση Haradinaj, επαινεί εγκληματίες πολέμου

Την ώρα που δεν έχει καταστεί, ακόμη, σαφές για το τι κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramus Haradinaj, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά κάποια εμπιστευτικά στοιχεία στην υπόθεσή του σύμφωνα με τον Marko Milosavljevic, εκπρόσωπο του περιφερειακού δικτύου «Νεολαία Πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR)».

Λαμβάνοντας υπόψη παραλείψεις σχετικά με τις διαδικασίες στο πρώην Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο Milosavljevic, υπενθύμισε ότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και η προστασία των αμφισβητούμενων μαρτύρων ήταν ένα «μεγάλο πρόβλημα» κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σε σχέση με τον Haradinaj, που οργανώθηκε από το ICTY.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Haradinaj παραιτήθηκε αφού κλήθηκε για ανάκριση από το Ειδικό Τμήμα και τον Ειδικό Εισαγγελέα με έδρα τη Χάγη που διερευνά εγκλήματα εναντίον εθνοτικών Σέρβων κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του 1998-99. Μετά την κλήτευση, ο Haradinaj επέστρεψε στο Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Danas», ο Milosavljevic δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, οι αντιδράσεις των Σέρβων αξιωματούχων σχετικά με την παραίτηση και παραπομπή του Haradinaj ήταν «νεκροφιλία επειδή γιορτάζουν ουσιαστικά την αναχώρηση του Haradinaj στη Χάγη, δίνοντας λεπτομερείς περιγραφές για τις δολοφονίες αμάχων και συγχαίροντας, καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου όπως ο Vladimir Lazarevic, ο Nebojsa Pavkovic και ο Dragoljub Ojdanic».

Υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν έχει ρυθμίσει το καθεστώς των πολιτών θυμάτων πολέμου και πως οι κανονισμοί θα μπορούσαν να παρέχουν αποζημιώσεις στα θύματα του Κοσσυφοπεδίου. «Με αυτόν τον περίεργο τρόπο, Σέρβοι αξιωματούχοι γιορτάζουν επίσης τα εγκλήματα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τα ονόματα των θυμάτων». Ο Milosavljevic πρότεινε ότι οι Σέρβοι αξιωματούχοι εκμεταλλεύονται τους νεκρούς ή τους αγνοούμενους του σέρβικου εθνοτικού πληθυσμού για να επιτύχουν πολιτικά οφέλη.

Ο Haradinaj έχει «αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Boris Varga, αναλυτής και δημοσιογράφος. «Μετά από διαμάχες στις δύο πρώτες διαδικασίες – δολοφονίες και εκφοβιστικές μαρτυρίες και την απελευθέρωση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων – μια τρίτη διαδικασία, αν συμβεί, δεν θα ήταν πρόβλημα για τον Haradinaj», δήλωσε ο Varga στη «Danas».

«Επιπλέον, οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που επιβλήθηκαν στον Haradinaj χρησιμεύουν μόνο για να του αποφέρουν πολιτικά οφέλη. Μετά από κάθε δίκη επέστρεψε στο Κοσσυφοπέδιο ως ήρωας. Το γεγονός είναι ότι στο Κοσσυφοπέδιο οι πολέμιοι του KLA θεωρούνται ήρωες και μέρος της κοινωνίας αντιστέκεται σε κάθε είδους δίκη εναντίον τους».

Την ίδια στιγμή, ο Varga πρότεινε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και το κυβερνών κόμμα «προσπαθούν να δημιουργήσουν θεωρίες συνωμοσίας από τα πάντα» και «φέρνουν τα πάντα στο χείλος των συγκρούσεων», ενώ η αντιπολιτευόμενη Συμμαχία για τη Σερβία (SZS) πιο σκληρές θέσεις «όταν πρόκειται για θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο, οι περιφερειακές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική. Και αυτές οι θέσεις, με τις οποίες η SZS προσπαθεί να παρουσιαστεί ως πολιτική εναλλακτική λύση στη Σερβία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Δύση. /ibna