Οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, λέει ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο θα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, λέει ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου

Ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Filip Vujanović, δήλωσε ότι οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο «δεν κινδυνεύουν, με κανένα τρόπο».

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Živa istina», στον τηλεοπτικό σταθμό Antena M, ο Vujanović δήλωσε ότι η «μεγάλη συμφωνία» για τη θέση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο ήταν αβάσιμη.

«Είναι καθαρή κοινωνική δημαγωγία. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για το μέλλον είναι τα Σερβικά κόμματα να είναι μέρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου», σημείωσε ο Vujanović.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ ήταν πρωθυπουργός με τις φήμες ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας μεταβιβάστηκε σε κρατική ιδιοκτησία, ο Vujanović ανέφερε ότι δεν γνωρίζει.

«Νομίζω ότι αυτές οι καταχωρήσεις που έγιναν βάσει μη έγκυρων εγγράφων δεν έχουν νομική σημασία. Αυτό που καταχωρείται στα κτηματολογικά μητρώα δεν έχει αξία αν δεν επιβεβαιώνεται από αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν ασχολήθηκα με αυτό», τόνισε.

Επανέλαβε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν είχε ασχοληθεί με αυτό και πως το έμαθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Την εποχή εκείνη, το κτηματολόγιο δεν χρησίμευε ως απόδειξη ιδιοκτησίας. Το κτηματολόγιο ήταν ένα από τα τεκμήρια των ακινήτων, χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η γνώμη που δημοσιεύει η Επιτροπή της Βενετίας σχετικά με το νόμο για την ελευθερία της θρησκείας είναι πολύ σημαντική. Ενώ σημείωσε ότι ήταν μια σοφή απόφαση όταν ο Marković αποφάσισε να συμπεριλάβει τη Μητρόπολη σε αυτή τη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι κρατικά και δεν είναι απόφαση του Μαυροβουνίου. Τίποτα δεν αλλάζει. Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης και ο κληρικός του και ο Μητροπολίτης θα είναι ακόμα εδώ, κανείς δεν πρόκειται να πάρει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Θα είναι ιδιοκτησία της χώρας, επειδή πολλά από αυτά τα μοναστήρια και οι εκκλησίες είναι πολιτιστική κληρονομιά. Δεν βλέπω γιατί δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη ένταση πάνω στο θέμα αυτό», διερωτήθηκε ο Vujanović .

Τέλος, μίλησε για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν ο Javier Solana, ο Vojislav Koštunica και ο Zoran Đinđić πριν και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Βελιγραδίου και για πολλά άλλα θέματα./ibna