Βουλγαρία: «Πονοκέφαλος» για τον κυβερνώντα συνασπισμό η διάσπαση των «Πατριωτών»

Βουλγαρία: «Πονοκέφαλος» για τον κυβερνώντα συνασπισμό η διάσπαση των «Πατριωτών»

Το μέλλον της κυβερνώσας πλειοψηφίας της Βουλγαρίας -και όχι μόνο- αναμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τη διάσπαση του υπερεθνικιστικού συνασπισμού «Ηνωμένοι Πατριώτες».

Στις 25 Ιουλίου, δύο από τα κόμματα των «Ηνωμένων Πατριωτών» ψήφισαν την αποπομπή του ηγέτη της Ataka Volen Siderov και δύο από τους στενότερους συμμάχους του από την κοινοβουλευτική ομάδα, μια κίνηση που ήρθε μετά από μήνες διαμάχης.

Όταν ο ηγέτης του κόμματος GERB Boiko Borissov σχημάτισε την τρίτη κυβέρνησή του το 2017, ο αριθμός των εδρών που κέρδισαν οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» παρείχαν την πλειοψηφία – 122 από 240 βουλευτές.

Η κυβερνητική συμφωνία συνασπισμού της εποχής προέβλεπε ότι η τρίτη κυβέρνηση του Borissov θα έπρεπε, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες, να ασκήσει πλήρη θητεία.

Σημειώνεται πως από την κίνηση εναντίον της Ataka τέσσερις βουλευτές της στους UP δεν αποπέμφθηκαν.

Παραμένει ερωτηματικό αν οι τέσσερις αποχωρήσουν εις ένδειξη αλληλεγγύης στον Siderov. Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν ο Siderov και οι βουλευτές του θα συνεχίσουν – κατά κανόνα – να στηρίζουν την κυβέρνηση (σε ορισμένα θέματα, η Ataka αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση, ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η απόρριψη της συμφωνίας F-16).

Ωστόσο, η Ataka δεν θα ήθελε να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές. Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις κακές επιδόσεις στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, το κόμμα του Siderov δεν θα είχε πρακτικά καμία πιθανότητα να επιστρέψει σε μια νέα Εθνοσυνέλευση.

Στις 26 Ιουλίου, οι συνιδρυτές της κοινοβουλευτικής ομάδας των «Ηνωμένων Πατριωτών» – μετά την απομάκρυνση του Siderov ως ηγέτη πριν από λίγες εβδομάδες- δήλωσαν ότι εάν η Ataka αποσύρει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση και δεν υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία συνασπισμού με το κόμμα του Borissov, είναι πιθανό να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι συμπαθείς ηγέτες των «Πατριωτών», Valentin Kasabov και Iskren Veselinov, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο συνασπισμός των Ηνωμένων Πατριωτών εξακολουθεί να υπάρχει – σε αντίθεση με την ερμηνεία του βουλευτή του VMRO Slavcho Atanassov στις 25 Ιουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι «επίσημα διαλύθηκε».

Ο κ. Kasabov δήλωσε ότι οι τέσσερις βουλευτές της Ataka θα μπορούσαν να παραμείνουν ως «αστική ποσόστωση» στην ομάδα.

«Έχουν μια επιλογή επειδή έχουμε μια καλή σχέση μαζί τους, μπορούν να μείνουν και να πάνε μαζί μας, αλλά αυτή είναι η απόφασή τους», δήλωσε ο Kasabov.

Η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Daniela Daritkova, εξέφρασε την προσδοκία ότι τα κόμματα των «Πατριωτών» του κυβερνώντος συνασπισμού θα τηρήσουν τη συμφωνία του κυβερνώντος συνασπισμού: «Με το GERB, έχουμε μια αρχή – να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κομμάτων – δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την αναδιαμόρφωση και νομίζω ότι αν υπάρχουν προβλήματα, θα πρέπει να επιλυθούν στο (κυβερνητικό) συμβούλιο συνασπισμού»./ibna