Σε διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο Μητσοτάκη, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο Μητσοτάκη, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Ιουλίου τέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για 118 άρθρα που αφορούν αλλαγές στην λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Στόχος της κυβέρνησης η ενίσχυση της διαφάνειας, η αποκομματικοποίηση και η ευελιξία του κράτους, ωστόσο σειρά διατάξεων εγείρουν ερωτήματα.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για έλλειψη διαβούλευσης και επαναφορά του κομματικού κράτους. Σύμφωνα με το σχόλιο του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μείζον νομοσχέδιο κατατίθεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως δεν έχει υπάρξει νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενώ η προετοιμασία έγινε χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. “Το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε μέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης μιλώντας για δημιουργία “ιδιωτικού κράτους”.

Ως προς το περιεχόμενο, κάνει λόγο για διορισμό ημετέρων και σφιχτό εναγκαλισμό του Κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο. “Αυτά όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκομματικοποίηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους”, υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Πυρά στην κυβέρνηση για την απουσία της διαβούλευσης πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, η στάση της Ν.Δ. απέναντι στη διαβούλευση “φανερώνει τον αυταρχισμό που την χαρακτηρίζει”.

“Πίσω απ’ τα παραπλανητικά συνθήματα της “αποτελεσματικότητας” και της “αποκομματικοποίησης”, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική κι εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Στο στόχαστρο της αντιπολιτευτικής κριτικής μπαίνει ακόμα η αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων τόσο στην προεδρία της κυβέρνησης όσο και στους υπουργούς. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 8 μετακλητοί και 10 συνεργάτες ανά υπουργό ενώ στην νεοσύστατη προεδρία της κυβέρνησης προβλέπονται 100 μετακλητοί υπάλληλοι.

Απόψε αναμένεται η κατάθεση και του δεύτερου νομοσχεδίου που θα αφορά τα φορολογικά, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου./ibna