Αναβαθμίζεται το Φόρουμ ΦΑ της Α. Μεσογείου σε διεθνή οργανισμό

Αναβαθμίζεται το Φόρουμ ΦΑ της Α. Μεσογείου σε διεθνή οργανισμό

Στο Παλάτι Montazah της Αλεξάνδρειας  της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 η 2η Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, Αιγύπτου Tarek El Molla , Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, Ισραήλ Yuval Steinitz, Ιταλίας ,  Παλαιστίνης και εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ της Ιορδανίας, οι οποίοι είναι και τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ. Στις εργασίες συμμετείχε ως ειδικά τιμώμενο πρόσωπο ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕ, της Γαλλίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στις ανακοινώσεις των συμπερασμάτων του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε κατόπιν του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, επισημάνθηκαν τα εξής:

– Αποφάσισαν να ιδρύσουν το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο και επ’ αυτού ορίσθηκαν οι κανόνες και οι διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία είναι επιφορτισμένη να υλοποιεί τις εργασίες του Φόρουμ.

– Τόνισαν τη δέσμευσή τους για αναβάθμιση του Φόρουμ σε διεθνή οργανισμό, ο οποίος θα σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των κρατών μελών επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Συμφώνησαν επίσης να εργασθούν επιμελώς για τη συζήτηση, τη διαμόρφωση και την τελική οριστικοποίηση των βασικών εννοιών, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου.

– Προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, οι υπουργοί των ιδρυτικών χωρών μελών συμφώνησαν επίσης να συγκροτηθεί Συμβουλευτική Επιτροπή για τη βιομηχανία του φυσικού αερίου και να τονισθεί η σημασία του ρόλου της στις δραστηριότητες του Φόρουμ.

– Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Υπουργικής Συνάντησης, οι υπουργοί των ιδρυτικών χωρών μελών τόνισαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων του Φόρουμ, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι της περιοχής και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

– Συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας για τη σταδιακή ανάπτυξη των υποδομών διακίνησης του φυσικού αερίου, με στόχο την επίσπευση της βέλτιστης οικονομικής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη υπάρχουν. Συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν και άλλες [υποδομές], προκειμένου να διευκολυνθεί η εκμετάλλευση μελλοντικών ανακαλύψεων αερίου, αξιοποιώντας την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα στον τομέα αυτό.

– Συμφώνησαν να συγκληθεί η επόμενη Υπουργική Συνάντηση στο Κάιρο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020.

– Οι υπουργοί και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους  προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο El-Sissi για τη θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και την εξαιρετική οργάνωση της Συνάντησης./ibna