Κατατίθεται στο κοινοβούλιο το πρώτο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης

Κατατίθεται στο κοινοβούλιο το πρώτο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδας θα καταθέσει σήμερα το δεύτερο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, σε μια πρώτη προσπάθεια να αλλάξει το τρέχον μείγμα φορολογικών πολιτικών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποβλήθηκε νομοσχέδιο για την τροποποίηση της λειτουργίας του κράτους.

Η νομοθεσία που θα κατατεθεί στο Σώμα την Παρασκευή θα μειώσει τον ENFIA κατά 22% κατά μέσο όρο από το 2019.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, ο ENFIA θα μειωθεί κατά 30% για ακίνητα αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, 27% για ακίνητα αξίας 70.000 ευρώ, 25% για ακίνητα αξίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για ακίνητα αξίας μέχρι 1 εκατ. ευρώ και 10% για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, πάνω από 3,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας μέχρι 60.000 ευρώ θα επωφεληθούν από τις φορολογικές περικοπές. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις θα παράσχουν την απαραίτητη ανακούφιση στη μεσαία τάξη, αντικρούοντας τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης ότι ωφελεί τους πλούσιους.

Η καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας ξεκινάει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 και μπορεί να καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Επιπλέον, θα εισαχθούν βελτιώσεις στο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο επιτρέπει την αποπληρωμή του χρέους προς φορολογικά γραφεία και άλλες οντότητες σε 120 δόσεις.

Ειδικότερα, η ελάχιστη δόση θα μειωθεί στα 20 ευρώ – από 30 ευρώ – και ο τόκος θα μειωθεί επίσης στο 3% από 5%. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με χρέος μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει την Παρασκευή σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να φέρει ένα νέο νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης στο κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο που θα επιφέρει σαρωτικές φορολογικές περικοπές μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ, οι μειώσεις του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και η μείωση κατά το ήμισυ των φόρων επί των μερισμάτων.

Τα φορολογικά έσοδα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως προβλέπεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2019 μειώθηκε, καθώς τα έσοδα τον Ιούνιο σημείωσαν πτώση./ibna