EMGF: Νέους ορίζοντες συνεργασίας ανοίγουν οι ανακαλύψεις Φ.Α στην Α. Μεσόγειο

EMGF: Νέους ορίζοντες συνεργασίας ανοίγουν οι ανακαλύψεις Φ.Α στην Α. Μεσόγειο

Τους Υπουργούς Ενέργειας οι οποίοι συμμετείχαν στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στην Αλεξάνδρεια συνάντησε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdul-Fattah El-Sisi, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβη Bassam Rady, o Πρόεδρος El-Sisi καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη δεύτερη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητά του, μετά τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, σημείωσε, ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, μετατρέποντας έτσι τους πόρους που διαθέτει η περιοχή σε πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, προς όφελος των λαών και των μελλοντικών γενεών.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε τη σημασία του Φόρουμ ως προς την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των πολιτικών που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί η δυναμική των πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού κόμβου σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Τόνισε επίσης τη σημασία ανάπτυξης της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε αυτή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κρατών μελών, διασφαλίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη χρήση των πόρων τους και ενισχύοντας τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Επιπροσθέτως ο El-Sisi διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος αναλαμβάνει να παράσχει όλα τα αναγκαία μέσα για την υποστήριξη του Φόρουμ και της έδρας του στο Κάιρο και να εξασφαλίσει ό,τι είναι απαραίτητο για την έναρξη των δραστηριοτήτων του. Επίσης εγγυήθηκε ότι η Αίγυπτος θα στηρίξει την ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου που συστάθηκε, στο πλαίσιο της οποίας θα ξεκινήσουν η συνεργασία και οι τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του Φόρουμ.

Τέλος κατά την παρέμβαση του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι είναι σημαντικό να επισπευσθούν τα βήματα ενεργοποίησης του Φόρουμ και να ξεκινήσουν οι δραστηριότητές του σε εκτελεστικό επίπεδο. Αναφέρθηκε ακόμα στο μήνυμα που αποστέλλει η έναρξη λειτουργίας του Φόρουμ προς τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες, ότι δηλαδή γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την εκμετάλλευση του πλούτου που διαθέτει η περιοχή σε φυσικό αέριο και για την αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, με τρόπο που θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες περιοχής και τα αναπτυξιακά τους συμφέροντα. «Αυτό θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση μιας βιώσιμης πηγής ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεργασίας, ανάπτυξης και ειρήνης στην περιοχή» κατέληξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, εξαίροντας τις αποτελεσματικές προσπάθειες της Αιγύπτου, υπό την ηγεσία του Προέδρου El-Sissi, για τη διεξαγωγή οργανωμένου περιφερειακού διαλόγου όσον αφορά το φυσικό αέριο. Ο διάλογος αυτός θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τη διαμόρφωση πολιτικών με επίκεντρο τη διακρατική συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον των ενεργειακών αποθεμάτων και το άνοιγμα νέων οριζόντων μέσω κοινών οικονομικών συμφερόντων μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Οι υπουργοί επισήμαναν επίσης τον ζωτικό ρόλο των διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθότι αυτές θα αναλάβουν την υλοποίηση των ερευνών, των γεωτρήσεων, της παραγωγής και του μάρκετινγκ./ibna