Κοσσυφοπέδιο: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο προσκήνιο

Κοσσυφοπέδιο: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο προσκήνιο

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τον τρόπο να λυθεί το αδιέξοδο.

Τα κόμματα δηλώνουν ότι είναι έτοιμα για νέες εκλογές, ενώ το γεγονός ότι ο πρόεδρος Hashim Thaci δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής, έδωσε τη δυνατότητα σε εικασίες σχετικά με τις διάφορες λύσεις που μπορεί να προταθούν.

Ο Avdullah Hoti της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου (LDK), ανέφερε ότι το κόμμα του απαιτεί νέες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία δημοκρατικών και νόμιμων θεσμών, ενώ σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλους ξένους συμμάχους.

Το Κόμμα Αυτοπροσδιορισμού τόνισε επίσης ότι θα δεχθεί μόνο εκλογές.

Όλα τα πολιτικά κόμματα αναμένουν από τον πρόεδρο να αντιδράσει και ο αρχηγός του κράτους πρέπει τώρα να συναντηθεί με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, παραιτήθηκε την Παρασκευή, αφού έλαβε πρόσκληση να εμφανιστεί μπροστά σε εισαγγελείς στη Χάγη για υποψία εγκλημάτων κατά τον πόλεμο και μετά στο Κοσσυφοπέδιο./ibna