Στο Κάιρο συνυφαίνεται το “αύριο” της Ανατολικής Μεσογείου

Στο Κάιρο συνυφαίνεται το “αύριο” της Ανατολικής Μεσογείου

Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, είχε στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με αντικείμενο την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και της γεωστρατηγικής, καθώς οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές ανάδειξης του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF) σε διεθνή οργανισμό, ενώ επικεντρώθηκαν στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικής σημασίας έργου East Med Gas Pipeline και την επιτακτική ανάγκη να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η εκκρεμούσα διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΝ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις αντίστοιχες εμπειρίες εξυγίανσης της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, που αμφότερες οι χώρες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, συγκρίνοντας τα διαφορετικά μοντέλα που ακολούθησαν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα για αντίστοιχη δραστηριοποίηση ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα.

Ο Yuval Steinitz επιβεβαίωσε από την πλευρά του την συμμετοχή του στην επερχόμενη Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου, με την συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Francis Fannon.

Tο Ισραήλ σε διάστημα τεσσάρων μηνών από σήμερα αναμένεται να έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας συμφωνίας εξαγωγών ύψους $15 δισ. προς την Αίγυπτο από την κοινοπραξία της ισραηλινής Delek Drilling και της αμερικανικής Noble Energy.

Η Αίγυπτος στο μεταξύ ελπίζει να αξιοποιήσει την στρατηγική της θέση και τις καλά ανεπτυγμένες υποδομές που διαθέτει για να καταστεί βασικό διεθνές κέντρο εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές του περασμένου έτους προβλέπει την διοχέτευση φυσικού αερίου από τα υπεράκτια πεδία Tamar και Leviathan εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ στην Αίγυπτο.

Η Delek, η Noble και η αιγυπτιακή East Gas συμφώνησαν να εξαγοράσουν μερίδιο στον αγωγό της East Mediterranean Gas (EMG) Company που ενώνει το νότιο τμήμα του Ισραήλ με την Χερσόνησο του Σινά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Yuval Steinitz, για την αγορά μετοχών στον αγωγό της EMG αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις “επόμενες εβδομάδες”.

«Μπορεί να είναι μόνο μια γραμμή, μπορεί να είναι δύο γραμμές, μπορεί να είναι μια γραμμή που μεταφέρει αέριο τόσο από την Κύπρο, όσο και από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο», δήλωσε ο ίδιος.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με την κατασκευή ενός επιπλέον αγωγού που θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο απευθείας από ισραηλινές και κυπριακές πλατφόρμες φυσικού αερίου έως τους τερματικούς σταθμούς LNG στο Δέλτα του Νείλου, ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο κατασκευής νέων χερσαίων υποδομών σύνδεσης.

«Αν όντως – όπως υπογράμμισε- θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, ότι θα ανακαλυφθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου… τότε αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο η αρχή και δεν πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αλλά δύο και τρία βήματα μπροστά».

Σημειώνεται ότι το East Med Gas Forum συνεδριάζει για δεύτερη φορά μετά τον Ιανουάριο, όταν οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια διακυβερνητική περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου.

Σε αυτό συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιταλία, ενώ μελλοντικά ενδέχεται να προστεθεί και ο Λίβανος./ibna