Η Σερβία ενισχύει τις προσπάθειες κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

Η Σερβία ενισχύει τις προσπάθειες κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου

Η Σερβία ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, ζήτησε από τους Σέρβους πρεσβευτές στην Ευρώπη και την περιοχή να ασκήσουν πιέσεις εναντίον της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο επικεφαλής στης σερβικής διπλωματίας επανέλαβε τις προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής και ζήτησε από τους πρεσβευτές να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας.

Έχει καιρό τώρα που ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacic ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η σερβική διπλωματία ήταν υπεύθυνη για την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέλος της Ιντερπόλ πέρυσι. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στη θέσπιση ενός φόρου 100% στις εισαγωγές της Σερβίας. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών για την ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, είχε ανακοινώσει ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο, όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες, ιδίως μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ramush Haradinaj.

Τις επόμενες ημέρες, τα πολιτικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, προκειμένου να αποφασίσουν την ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Μέχρι τότε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων παραμένει μπλοκαρισμένη, ενώ ο φόρος επί των εισαγωγών της Σερβίας αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ./ibna