Ο Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνάντησης υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή

Ο Μητσοτάκης θα προεδρεύσει συνάντησης υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να εισαγάγει σημαντικές νομοθετικές αλλαγές που θα εκπληρώσουν ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

Η ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει τις τελικές αλλαγές στην προαναφερθείσα νομοθεσία, την οικονομία και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νομοσχέδια που πρόκειται να εισαχθούν προβλέπουν την άμεση μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ENFIA), τη βελτίωση του πλαισίου αποπληρωμής χρεών που προσφέρει έως και 120 δόσεις, όπως και τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του κράτους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει επίσης να μειώσει τη φορολογία των εταιρειών και των μερισμάτων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προωθήσει τη διαφάνεια στην επιλογή των γενικών διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο τομέα και να δημιουργήσει μια εθνική αρχή για τη διαφάνεια, μαζί με άλλες διατάξεις που θα καταστήσουν το κράτος αποτελεσματικότερο.

Επιπλέον, η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο τοπικής διοίκησης θα γίνει πιο αποτελεσματική, ενώ θα προωθηθούν και οι διορθώσεις στον ποινικό κώδικα.

Η κατάργηση του ασύλου που ισχύει στα πανεπιστήμια, η οργάνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γενικά η προώθηση της υποστήριξης του κυβερνητικού έργου θα αποτελέσουν κορυφαίες προτεραιότητες τις προσεχείς εβδομάδες όσον αφορά τη θέσπιση νομοθεσίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο προφίλ για την κυβέρνησή του, προωθώντας άμεσες μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή αποτελεσματικών οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης. Υπάρχει η ελπίδα ότι μια τέτοια ατζέντα θα βοηθήσει την προσπάθειά του να αναγκάσει τους διεθνείς πιστωτές να συμφωνήσουν να μειώσουν τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτές οι προσπάθειες θα βοηθηθούν από την είδηση ​​ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδας υποχώρησε κάτω από 2 ποσοστιαίες μονάδες για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο για επίσημη συνάντηση με την Καγκελάριο Angela Merkel στις 29 Αυγούστου, ακολουθούμενη από επίσκεψη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Αυτές οι συνομιλίες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το πώς οι πολιτικές και οι διακηρυγμένοι στόχοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα εκληφθούν από βασικούς εταίρους της Ευρωζώνης./ibna