Για την πρώτη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Για την πρώτη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Σπεύδει η κυβέρνηση να προωθήσει στην Βουλή τις πρώτες νομοθετικές της πρωτοβουλίες προκειμένου να δείξει ότι ήταν έτοιμη από καιρό και ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι το πρώτο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή (είχε προγραμματιστεί για χθες) και θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή αύριο. Την Παρασκευή θα κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις.

Το πλέον επίμαχο νομοσχέδιο, διυπουργικό που ήδη προκαλεί αντιδράσεις καθώς περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου, τις αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων, και τις τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες θα κατατεθεί την Δευτέρα.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη μάχη του ασύλου. Επέλεξε μάλιστα να είναι ένα από τα πρώτα της νομοθετήματα, αφενός για να δείξει με τον πλέον συμβολικό τρόπο ότι εννοεί τα περί “νόμου και τάξης” και αφετέρου γιατί θεωρεί ότι αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Εν ολίγοις εκτιμά ότι παρασύρει τον βασικό της αντίπαλο σε μία μάχη που λόγω ιδεολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να δώσει και κατά την κυβέρνηση να χάσει. Η πραγματικότητα αρκετών πανεπιστημίων αλλά και η τεχνητή διόγκωση του θέματος από τα Μέσα Ενημέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών ενίοτε και εγκληματικότητας και ότι η κατάργηση του ασύλου επιφέρει κανονικότητα. “Με την κατάργηση του ασύλου τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους φοιτητές στους καθηγητές και στους υπαλλήλους, εκεί που πραγματικά ανήκουν”, διακήρυξε από το βήμα των προγραμματικών του δηλώσεων ο πρωθυπουργός. Φυσικά για να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η στένη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή, δηλαδή με ιδιωτικά συμφέροντα θα πρέπει πρώτα να έχουν εκκαθαριστεί και να έχουν περιοριστεί οι δυνητικές αντιδράσεις. Πάντως η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για κατάργηση του ασύλου ήδη προκαλεί αντιδράσεις και εκτός βουλής καθώς πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η εποχή ευνοεί την κυβέρνηση αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι φοιτητές βρίσκονται στις παραλίες.

Αύριο πάντως Παρασκευή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 4:00 το απόγευμα. Περισσότερο για συμβολικούς λόγους αφού βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit. Αλλά πριν το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δουλεύει./ibna