Σερβία: Ακροδεξιά βουλευτής προτείνει μποϊκοτάζ στην εφημερίδα «Danas»

Σερβία: Ακροδεξιά βουλευτής προτείνει μποϊκοτάζ στην εφημερίδα «Danas»

Η Vjerica Radeta, ακροδεξιά βουλευτής της Σερβικής Συνέλευσης, επικρίνει το προτεινόμενο έγγραφο για την προστασία των δημοσιογράφων και καλεί σε μποϊκοτάζ της εφημερίδας «Danas». Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, η Radeta απέρριψε την αντίστοιχη συμφωνία που πρότεινε στις ενώσεις μέσων ενημέρωσης ο διαμεσολαβητής Zoran Pasalic.

Η Radeta, μέλος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), δήλωσε ότι «πρέπει να φωνάξουμε» κατά της «Danas», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να αγοράζεται αυτή η εφημερίδα». Ισχυρίστηκε ότι ο Pasalic ανησυχεί για την πρόσφατη επίθεση του ηγέτη του SRS Vojislav Seselj εναντίον της δημοσιογράφου της εφημερίδας Snezana Congradin.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Seselj προσέβαλε και απείλησε τη Congradin για το άρθρο της σχετικά με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα. Η Radeta ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να αντιδράσουν» στο αίτημα του Congradin, προσθέτοντας ότι το άρθρο «πληρώθηκε από κάποιον για να γραφτεί έτσι».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Σερβία δεν αναγνωρίζει την απόφαση του 2004. Το 2010 το Σερβικό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ζήτησε συγγνώμη για τη Σερβία η οποία δεν έκανε περισσότερα για να αποτρέψει την τραγωδία. Ο όρος γενοκτονία δεν αναφέρθηκε.

Ο Seselj πρότεινε την τροποποίηση του ποινικού νόμου προκειμένου να υπάρχουν ποινές φυλάκισης 20 ετών για όσους ισχυρίζονται ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία.

Ακουλουθώντας τη γραμμή Seselj, την προηγούμενη εβδομάδα η Radeta μίλησε στο κοινοβούλιο, ισχυριζόμενη ότι η «Danas» γράφει εναντίον «ανθρώπων από την κυβέρνηση, τον πρόεδρο, τα υπουργεία και τα μέλη των οικογενειών τους και κανείς δεν αντιδρά».

Το SRS είναι θεωρητικά μια αντιπολιτευτική ομάδα, αλλά στην πράξη δεν επικρίνει ούτε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) ούτε τον ηγέτη του, τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic. Ο Seselj, ένας καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου, και ο Vucic ήταν στενοί σύμμαχοι, κατά την πολιτική καριέρα του τελευταίου στο SRS από το 1993 έως το 2008.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της εισαγωγής του κώδικα δεοντολογίας στο κοινοβούλιο, η Radeta ανέφερε ότι «οι ριζοσπάστες θα συμπεριφέρονται όπως θέλουν». Κατηγόρησε την πρόεδρο του κοινοβουλίου Maja Gojkovic για την έναρξη της εισαγωγής του κώδικα δεοντολογίας «υπό πίεση από το εξωτερικό». Η Gojkovic αρνήθηκε την εμπλοκή των ξένων χωρών, λέγοντας ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κώδικα δεοντολογίας, το ίδιο και η Σερβία»./ibna