Σήμερα παρουσιάζεται ο Haradinaj ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα στη Χάγη

Σήμερα παρουσιάζεται ο Haradinaj ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα στη Χάγη

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, βρίσκεται στη Χάγη, όπου θα παρουσιαστεί στο γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας. Το γραφείο αυτό είναι ένα από τα δύο τμήματα του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα χειριστεί τους ισχυρισμούς για συμμετοχή πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Haradinaj παραιτείται από πρωθυπουργός. Την πρώτη φορά που παραιτήθηκε ήταν στις 8 Μαρτίου 2005 για να εμφανιστεί εν ώπιον του ειδικού δικαστήριο του πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η δίκη, που κατέληξε στην αθώωση του Haradinaj, ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2007 και έληξε τον Απρίλιο του 2008. Ο Haradinaj δικάστηκε ξανά τον Ιούλιο του 2010, αλλά στις 29 Νοεμβρίου 2012 αθωώθηκε και πάλι.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Haradinaj παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι δεν ήθελε να δικασθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ειδική Εισαγγελία ανέκρινε δεκάδες πρώην αγωνιστές από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά ο Haradinaj αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο σε βαθμό κρατικό αξιωματούχο που διερευνάται από αυτό το γραφείο./ibna