Το Σεπτέμβρη ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό

Το Σεπτέμβρη ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό

Στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταφέρετε σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ η νέα προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, που σταμάτησε στο Ελβετικό θέρετρο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017.

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας, έλυσαν τα χέρια του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στα ΗΕ θεωρούν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος πλέον για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο κοινότητες, πριν τις Προεδρικές εκλογές την Άνοιξη του 2020 στη Βόρεια Κύπρο.

Ο Antonio Guterres έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι για να απευθύνει πρόσκληση για επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία για τα πλαίσιο των συζητήσεων και να κατατεθούν νέες ιδέες.

Τόσο η Ελληνική διπλωματία όσο και η Τουρκική, έχουν αποδεχθεί την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για συνάντηση των εγγυητριών χωρών, ώστε να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στα θέματα που έχουν λόγο Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Τα χρονικά περιθώρια μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 2019 που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι στενά. Ο Νίκος Δένδιας ως νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας, ακόμα προσπαθεί να βρει τα πατήματα του και να ενημερωθεί σε βάθος και για το Κυπριακό. Μια συνάντηση εν μέσω καλοκαιριού με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu, θα ήταν σημαντική, αν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο ή αποτυχία αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις και από τις δυο πλευρές.

Εμμέσως πλην σαφώς Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν επανέναρξη του διαλόγου. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελληνική αλλά την Τουρκική πλευρά.

Από τη μεριά του ο ΟΗΕ, έχει πυκνώσει τις επαφές του με όλες τις πλευρές για να υπάρξει εξεύρεση λύσης και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στόχος του Οργανισμού είναι να έχει ξεκλειδώσει την διαδικασία μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες να υπάρχει συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres με τις εμπλεκόμενες πλευρές, όπου θα τεθεί το πλαίσιο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων./ibna