Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο πριν την αναμέτρηση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο

Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο πριν την αναμέτρηση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο

Μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης τη Δευτέρα το βράδυ, η κυβέρνηση θα εστιάσει τώρα την προσοχή της στις άμεσες νομοθετικές κινήσεις και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2020. Η χρηματοοικονομική ομάδα θα προετοιμαστεί επίσης για τις κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, όταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα σχέδια της πολιτικής της θα εξεταστούν από τους διεθνείς πιστωτές.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυριότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεόνασματος 3,5% το 2019, ελπίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες με την τρόικα σχετικά με τις προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές και την ένταξη μεγάλου αριθμού χρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ένα σχέδιο αποπληρωμής χρεών που προσφέρει ευνοϊκούς όρους.

Επιπλέον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την είσπραξη μακροχρόνιων καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό ίσως αποδειχθεί το πιο κρίσιμο στοίχημα, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της να μην καταργήσει τα οφέλη που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση και να διατηρήσει το αφορολόγητο στα τρέχοντα επίπεδα.

Επιπλέον, θα καταβληθεί προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ μέσω αναθεώρησης των δαπανών, πέραν της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Μιλώντας στον Τύπο την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε πότε η κυβέρνηση θα καταθέσει τα πρώτα της νομοθετικά κείμενα στο κοινοβούλιο.

Το πρώτο νομοσχέδιο, που θα εισάγει αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, θα κατατεθεί στις 24 Ιουλίου και θα ψηφιστεί σε νόμο μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια για τη φορολογία θα έρθει στο κοινοβούλιο στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί επειγόντως μέχρι την 1η Αυγούστου. Αυτή η νομοθεσία θα επιφέρει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα αποπληρωμής των χρεών και θα μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Ένα τρίτο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της διακυβέρνησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών θα κατατεθεί στις 29 Ιουλίου και θα ψηφισθεί μέχρι τις 8 Αυγούστου. Τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα θα επισυναφθούν επίσης στο παρόν νομοσχέδιο, μαζί με ένα σχέδιο για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Ο Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο εξωτερικό για επίσημες επισκέψεις στην Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου, στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και στην Ολλανδία στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθεί στις διεθνείς υποθέσεις, αλλά και να ετοιμάσει το έδαφος για τις συνομιλίες με την τρόικα το φθινόπωρο./ibna