Στο 95% ανέρχεται το ποσοστό ολοκλήρωσης του αγωγού TAP

Στο 95% ανέρχεται το ποσοστό ολοκλήρωσης του αγωγού TAP

Ένα βήμα πριν από τον… “τερματισμό” φαίνεται πως βρίσκεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline – TAP με περισσότερο από το 95% του έργου να έχει ολοκληρωθεί διαδοχικά στις χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, σύμφωνα με όσα σημειώνει η κοινοπραξία ανάπτυξης του έργου TAP AG.

Σε μήνυμα της εταιρείας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η γεωργική δραστηριότητα αποκαθίσταται μετά την επαναφορά της γης στα πρότερα επίπεδα κατά μήκος του αγωγού TAP».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP με το συνολικό μήκος του αγωγού να φτάνει τα 878 χλμ., συνιστά ένα έργο αξίας 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί ένα εκ των βασικών έργων της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, το τμήμα του αγωγού που θα διασχίσει την Ελλάδα θα έχει μήκος περίπου 550 χλμ., θα ξεκινάει από τους Κήπους κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα επεκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, νοτιοδυτικά της Ιεροπηγής.

Το τμήμα του αγωγού που θα διατρέχει την Αλβανία θα έχει μήκος περίπου 215 χλμ. και θα ξεκινά από τον δήμο της Βίγλιστα (Bilisht) στην περιφέρεια της Κορυτσάς (Korça), στα σύνορα με την Ελλάδα.

Το σημείο προσαιγιάλωσης του TAP στην Αλβανία θα βρίσκεται 17 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Fier στην ξηρά, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την ακτογραμμή.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα διασχίζει τα αλβανικά χωρικά ύδατα θα έχει μήκος περίπου 37 χλμ.

Το τμήμα του TAP που θα διατρέχει τον βυθό της Αδριατικής Θάλασσας από τις αλβανικές μέχρι τις ιταλικές ακτές θα έχει μήκος περίπου 105 χλμ.

Το σημείο προσαιγιάλωσης του TAP θα βρίσκεται στη Νότια Ιταλία, και συγκεκριμένα στον δήμο Melendugno της επαρχίας Lecce, κοντά στην περιοχή San Foca.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα διατρέχει τα ιταλικά χωρικά ύδατα θα έχει μήκος περίπου 25 χλμ., ενώ το χερσαίο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 8 χλμ.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε ύστερα από αξιολόγηση έντεκα εναλλακτικών διαδρομών του αγωγού ως η πλέον κατάλληλη από περιβαλλοντικής και κοινωνικής σκοπιάς, καθώς και από πλευράς ασφαλείας

Με την ολοκλήρωση του έργου καθίσταται δυνατή πλέον η μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας./ibna