Στέλιος Πέτσας: δεν μειώνεται το αφορολόγητο δεν κόβονται επιδόματα

Στέλιος Πέτσας: δεν μειώνεται το αφορολόγητο δεν κόβονται επιδόματα

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα, όπως και ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκινά μια νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με τ5ην πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Για το επιτελικό Κράτος θα έρθει στις 24.07, θα είναι στην Επιτροπή στις 25.07 και θα ψηφιστεί έως τις 08.08. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντως  στις 26.7 και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης θα έρθει ένα διυπουργικό το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και για το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει -μετά τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις που έλθουν αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- θα εισάγει τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση του φόρου στα μερίσματα από 28% σε 24%, 40% μείωση της φορολογίας για αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Για το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένα κακός νόμος, ανέφερε ότι θα έλθει νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι μέσα στην τετραετία θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 15%.

Για το δημοσιονομικό κενό ο κ. Πέτρας είπε ότι “όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες”.  Η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτική υπερφορολόγησης. Το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε από το 2019 μέχρι το 2023 υπεραπόδοση -υπερφορολόγηση της τάξης των 3,5 δις ευρώ. “Εμείς δεν θα την συνεχίσουμε” είπε ο κ. Πέτσας. Σημείωσε ότι σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών που είχε βγει πριν τις ευρωεκλογές υπάρχει υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,5 δις από την επισκόπηση των δαπανών και την προσαρμογή της οροφής των δημοσίων δαπανών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την ανάπτυξη. Εξήγησε  ότι η οικονομία πηγαίνει αρκετά καλύτερα όπως δείχνει η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη -κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα έσοδα- και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Επανέλαβε ότι δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα, όσοι έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα θα συνεχίσουν να τα παίρνουν και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την 13η σύνταξη είπε ότι “αυτό που δόθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν 13η σύνταξη ήταν προεκλογικό επίδομα, αλλά θα συνεχίσει να χορηγείται και το 2020 ως μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων”.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου την Ολλανδία ενώ μετά τις 20 Αυγούστου θα κανονιστεί και ταξείδι στο Παρίσι. Με τους ξένους ηγέτες ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. Στις συναντήσεις θα συζητηθούν πτυχές του μεταρρυθμιστικού σχεδίου. “Προχωρούμε το σχέδιο και συζητούμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε πάντως ότι για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο ταξείδι του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουλίου στην Κύπρο.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε για τη επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών κοινών υπουργικών αποφάσεων μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο ανέφερε ότι είναι από τα βασικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει η κατάργηση ασύλου ανομίας.  “Προχωράμε αλλά δεν θα σταματήσουμε να συζητούμε με τους εμπλεκόμενους” ανέφερε.

Τέλος είπε ότι η Αρχιτεκτονική παραμένει εκεί που ήταν και πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Μενδώνη.