Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βγάζει φοιτητές και ακαδημαϊκούς στον δρόμο

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βγάζει φοιτητές και ακαδημαϊκούς στον δρόμο

Μπορεί η νέα Ελληνική κυβέρνηση να πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης μόλις χθες ωστόσο σήμερα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις πρώτες διαμαρτυρίες. Το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζεται συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων και συνδικαλιστικών οργάνων καθηγητών και εργαζομένων ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο σε φοιτητές όσο και σε εκπαιδευτικούς. Η κατάργηση του ασύλου επιχειρήθηκε από σειρά κυβερνήσεων και επιτεύχθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε με νόμο το άσυλο το 2015.

Η υπουργός παιδείας εξήγησε ότι πλέον με ένα τηλεφώνημα η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι το άσυλο υπήρξε μια από τις βασικές αιχμές της Νέας Δημοκρατίας ως πηγή παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Πολλές φορές εξάλλου, ιδίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τα πανεπιστήμια χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι εξόρμησης αντιεξουσιαστών και επεισοδίων. Οι προσεγγίσεις όμως διαφέρουν με τους επικριτές να κάνουν λόγο για επίδειξη πυγμής και καταστολής αλλά και για διακινδύνευση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

Ακαδημαϊκοί και η αντιπολίτευση καταλογίζουν υποκρισία στην κυβέρνηση καθώς όπως τονίζουν, η είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και με το παρόν πλαίσιο γίνεται αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

“Μην κατασυκοφαντείτε τα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και μεγάλη διεθνή αναγνώριση”, κάλεσε την κυβέρνηση ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης. Μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές με ανακοίνωση τους βλέπουν πίσω από την απόπειρα κατάργησης του ασύλου την προσπάθεια μετατροπής των χώρων σπουδών  σε χώρους “απρόσκοπτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ελεγχόμενης έρευνας, κοινωνικών διακρίσεων”./ibna