Με 158 ναι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Με 158 ναι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Με 158 ναι και 142 όχι πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης, δίχως εκπλήξεις κατά την ονομαστική ψηφοφορία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μηστοτάκη.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε επιλεκτικά σε αιτιάσεις που δέχθηκε και σε ερωτήματα που του ετέθησαν, ενώ, όπως έπραξε και στην πρωτολογία του απέφυγε να ανοίξει την ατζέντα στα θέματα του ασφαλιστικού της εξωτερικής πολιτικής και του δημόσιου τομέα.

Όπως την πρώτη ημέρα έπαιξε επικοινωνιακά δίνοντας την είδηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έτσι και στο κλείσιμο θέλησε να κλέψει την παράσταση με τις παρεμβάσεις στο Μάτι έναν χρόνο μετά την τραγωδία.

Επέστρεψε πάντως στον Αλέξη Τσίπρα τα βέλη που δέχθηκε, καλώντας τον μάλιστα να μπει στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο παρόν μετά την ήττα του στις 7 Ιουλίου.

Θα αμβλύνουμε τις συνέπειες της Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών θέμα για το οποίο δέχθηκε έντονη κριτική και από δεξιά και από αριστερά επανέλαβε: “είχα πει ότι είναι μία κακή και επιζήμια Συμφωνία. Αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες χρησιμοποιώντας σαν μοχλό πίεσης την προοπτική ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ. Και θα κάνουμε μία παγκόσμια καμπάνια για την στήριξη των μακεδονικών προϊόντων μας. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους έθεσε προ των ευθυνών τους. Αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία που υπογράψατε είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΝΦΙΑ και πλεονάσματα

Επανήλθε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι “μειώνεται για όλους και ψηφίζεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα”. Απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα που τον είχε κατηγορήσει ότι “με την ρύθμισή του δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους” λέγοντας ότι “όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε”.

Απάντησε όμως και στη κριτική που δέχθηκε για την διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφοντας τα βέλη που δέχθηκε. “Δεν μπορείτε εσείς να μας δώσετε συμβουλές για διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδείξατε αμετροέπεια, αλαζονεία, ανικανότητα και περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών που στην συνέχεια σας υποχρέωσαν να κάνετε κωλοτούμπα. Συμβουλές από εσάς και από τον κ. Βαρουφάκη η δική μας παράταξη δεν δέχεται”. Για τον εκλογικό νόμο απάντησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “Ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει το 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

Παιδεία Υγεία ασφάλεια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Είπε ότι η Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες γι αυτό και ξεκινάμε από εκεί τις προσλήψεις μαζί με την ασφάλεια. Ως προς τις 10.500 των αναπληρωτών είπε ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό. “Θα δώσουμε προτεραιότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών θα αντιμετωπιστεί” είπε χαρακτηριστικά.

Για την ασφάλεια είπε ότι “οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους, οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους και οι φυλακές ξαναγίνονται φυλακές. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να είναι ασφαλείς οι πολίτες. Το άσυλο της παρανομίας καταργείται αμέσως και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους καθηγητές και τους φοιτητές”. Απευθύνθηκε προς το ΚΙΝΑΛ που στο παρελθόν είχε συνταχθεί με τη κατάργηση του ασύλου λέγοντας “τι θα κάνετε τώρα γιατί ακούω ότι σκέπτεστε να αλλάξετε θέση”.

Θα σώσουμε τη ΔΕΗ χωρίς αύξηση τιμολογίων

Απάντηση όμως έδωσε και για την ΔΕΗ. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς είπε: “Την ΔΕΗ την παραλάβατε με κεφαλαιοποίηση 1,7 δις ευρώ και την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ… Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που θα μετατραπεί σε ανασφάλεια για να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν ληφθούν μέτρα… Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της. Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την εταιρεία και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας θα το κάνουμε… Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες”.