Αλβανία: Η αντιπολίτευση απαιτεί από το εκλεκτορικό σώμα να μην διορίσει τους τοπικούς συμβούλους

Αλβανία: Η αντιπολίτευση απαιτεί από το εκλεκτορικό σώμα να μην διορίσει τους τοπικούς συμβούλους

Η Αλβανική αντιπολίτευση απέστειλε επιστολή στο εκλεκτορικό σώμα, το όργανο που χειρίζεται τις εκλογικές καταγγελίες, ζητώντας την αναστολή των διορισμών για τους τοπικούς συμβούλους μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο καταλήξει σε ετυμηγορία για το θέμα αυτό.

Στην επιστολή της, η αντιπολίτευση λέει ότι έχει ενημερώσει σχετικά πολυάριθμα διεθνή θεσμικά όργανα όπως το ODIHR. Η Διεθνής Επιχείρηση Παρακολούθησης, η ΕΕ και οι κύριες πρεσβείες που έχουν διαπιστευθεί στα Τίρανα ενημερώθηκαν για την επιστολή αυτή.

«Η Ένωση Δήμων υπέβαλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα σχετικά με τη νομιμότητα των τοπικών εκλογών της 30ής Ιουνίου. Μέχρις ότου το ζήτημα εξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, υπάρχει ένα νομικό εμπόδιο για το εκλεκτορικό σώμα να διορίζει τα τοπικά συμβούλια», λέει η επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος άσκησε τις εξουσίες του, συμπεριλαμβανομένου του διατάγματος για τις εκλογές.

«Εφόσον το διάταγμα για τις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου παραμένει εν ισχύ, οι διορισμοί για τους τοπικούς συμβούλους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», τονίζεται

Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση στην Αλβανία είχε μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και δεν τις αναγνωρίζει. Ο πρόεδρος της χώρας, από την άλλη πλευρά, εξέδωσε διάταγμα για την ανάκληση αυτών των εκλογών, εκδίδοντας ένα άλλο, όπου η 13η Οκτωβρίου ήταν η νέα ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα το αγνόησε και προχώρησε κανονικά./ibna