Τα κόμματα αποφασίζουν τους υποψηφίους τους για την Προεδρία στη Ρουμανία

Τα κόμματα αποφασίζουν τους υποψηφίους τους για την Προεδρία στη Ρουμανία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα πολιτικά κόμματα στην Ρουμανία για τις Προεδρικές εκλογές της 10 Νοεμβρίου 2019, καθώς καλούνται να αποφασίσουν τους υποψηφίους που υποστηρίξουν για να διεκδικήσουν τον Προεδρικό θώκο.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Eugen Teodorovici ανακοίνωσε χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Antena 3 ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η συζήτηση για τον υποψήφιο θα κλείσει στην συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του PSD που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

H Πρόεδρος του PSD και Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila είχε συνάντηση την Δευτέρα 22 Ιουλίου με τον Victor Ponta, Πρόεδρο του κόμματος PRO Romania και τον Călin Popescu Tăriceanu Πρόεδρο του ALDE, όπου συζητήθηκε το θέμα των προεδρικών εκλογών. Η Viorica Dăncilă έχει κάνει γνωστό ότι θα επιθυμούσε μια συμμαχία μεταξύ των κομμάτων PSD-ALDE-Pro România για την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές.

Ο Πρόεδρος του κόμματος PLUS (Κόμμα Ελευθερίας, Ενότητας, Αλληλεγγύης)  Dacian Ciolos και ο Dan Barna Πρόεδρος της Ένωσης Διάσωσης της Ρουμανίας ανακοίνωσαν την Κυριακή, ότι ο  Dan Barna θα είναι ο κοινός υποψήφιος της συμμαχίας USR-PLUS, ενώ ο Dacian Cioloș θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Πρωθυπουργού, αν η συμμαχία έπαιρνε την Κυβέρνηση.

Ο Υποψήφιος του κόμματος του Λαϊκού Κινήματος θα ορισθεί το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στην οποία προέβη το Πρόεδρος του κόμματος Eugen Tomac, ο οποίος εξήγησε ότι έως αυτή την ημερομηνία θα έχουν πραγματοποιηθεί δημοσκοπήσεις προκειμένου να οριστεί ο υποψήφιος. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων βρίσκονται οι Eugen Tomac, Robert Turcescu, Theodor Paleologu, Mihai Neamțu και George Mioc.

Πολλά μικρά κόμματα έχουν επίσης, αποκαλύψει τα ονόματα των υποψηφίων τους. Ο δημοσιογράφος Radu Moraru, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές.  Το κόμμα ADER ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Andrei Stoican, ενώ το κόμμα DEMOS ανακοίνωσε από πλευράς του, την περασμένη εβδομάδα ότι υποψήφιός του θα είναι Andrei Stoican./ibna