Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των Βαλκανίων ενώνουν τις δυνάμεις τους – Συναντήσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη

Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των Βαλκανίων ενώνουν τις δυνάμεις τους – Συναντήσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη

Συναντήσεις εργασίας στην Θεσσαλονίκη για θέματα σχετικά με τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έχουν στελέχη των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των βαλκανικών χωρών με στόχο την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης θα λάβει χώρα στην Βουλγαρία το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθεια της ενδυνάμωσης των σχέσεων των εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, μέσω της σταθερής ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών των χωρών αυτών, θεσμοθετήθηκε το 2018 το Balkan Advisory Forum.

Έτσι αύριο και μεθαύριο θα συναντηθούν στην Θεσσαλονίκη οι αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων χωρών προκειμένου να συμμετάσχουν στο Electricity Working Group και το Gas Working Group.

Το Balkan Advisory Forum είναι ένα μόνιμο συμβουλευτικό forum των εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών της Ελλάδας (Regulatory Authority for Energy of the Republic of Greece – RAE), της Βουλγαρίας (Energy and Water Regulatory Commission of the Republic of Bulgaria – KEVR), της Σερβίας (Energy Agency of the Republic of Serbia – AERS), του Μαυροβουνίου (Energy Regulatory Agency of Montenegro – REGAGEN). και της Βόρειας Μακεδονίας (Εnergy Regulatory Commission of North Macedonia – ERC).

Στόχος του Balkan Advisory Forum είναι η εμπέδωση της συνεργασίας σε θέματα που άπτονται του κλάδου της ενέργειας και είναι κοινού ενδιαφέροντος (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαχείριση υδάτων, ΑΠΕ) σε οικειοθελή βάση.

Στην πρωτοβουλία αυτή η ελληνική ΡΑΕ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία θεωρώντας την καταλυτική.

Η συνάντηση των επικεφαλής των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας που κατέληξε στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στην Θεσσαλονίκη, ενώ η φετινή συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Βουλγαρία./ibna