Βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης;

Βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης;

Οι πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια αναφέρουν ότι η χώρα κατευθύνεται προς πολιτική κρίση και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Οι εντάσεις στη χώρα αυξήθηκαν μετά το σκάνδαλο σχετικά με τις υποψίες για ανάμιξη της Προϊσταμένης της Ειδικής Εισαγγελίας, Katica Janeva, σε υπόθεση εκβιασμού.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski να ασχοληθεί με το θέμα της Ειδικής Εισαγγελίας, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε τη συνάντηση αυτή, λέγοντας ότι θα συναντηθεί μαζί του υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο αναλυτής Goran Momirovski λέει ότι η διεξαγωγή εκλογών θα αποτελέσει τη λύση στην κρίση.

«Δεν έχουμε χρόνο να διεξαγάγουμε συνομιλίες για νέο εκλογικό κώδικα και την Ειδική Εισαγγελία χωρίς να συζητήσουμε πρώτα τις εκλογές», δήλωσε ο Momirovski, προτείνοντας μια συνάντηση ηγετών όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Przino στα Σκόπια, ως τρόπο εξόδου της κρίσης.

Ο πολιτικός αναλυτής, Petar Arsovski, λέει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε μια νέα πολιτική κρίση, αν μπλοκαριστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές πλευρές πρέπει να βρουν μια λύση για την αποφυγή της πολιτικής κρίσης.

Ένας άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Ibrahim Mehmeti, λέει ότι η άφιξη του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Johannes Hahn και του ανώτερου υπαλλήλου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Philip Reeker στα Σκόπια δείχνει ότι η χώρα ολισθαίνει προς μια κρίση και ότι αυτοί οι διπλωμάτες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πολιτικό διάλογο.

«Τώρα που η Βόρεια Μακεδονία εισήλθε σε νέα κρίση, μετά από το ξέσπασμα αυτού του τελευταίου σκανδάλου, η διαδικασία ενσωμάτωσης δέχτηκε ένα σκληρό πλήγμα, επομένως οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφόρτιση της κατάστασης», λέει ο Ibrahim Mehmeti./ibna