Δεκτικός στο ενδεχόμενο άτυπης πενταμερής ο Τσαβούσογλου

Δεκτικός στο ενδεχόμενο άτυπης πενταμερής ο Τσαβούσογλου

του Μιχάλη Μιχαήλ

Αρχές Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 9 του μήνα θα λάβει χώρα η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη. Λεπτομέρειες της συνάντησης θα γίνουν αργότερα γνωστές ωστόσο ήδη το παρασκήνιο είναι ήδη έντονο ως προς την προετοιμασία της συνάντησης.

Την ημερομηνία αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, και την ίδια ώρα προκύπτει και εκ μέρους της Τουρκίας πως είναι θετική σε αυτή την πενταμερη, άτυπη, συνάντηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σε συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα.

Ο ιδιος τόνισε ότι για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά για τις περιοχές κοντά στην Κύπρο είπαμε ότι «είμαστε μέσα για μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό του πετρελαίου. Φτάνει τα δικαιώματα του λαού της ‘τδβκ’ να τους τα δώσουν. Στηρίζουμε τα βήματα που γίνονται για τον διαμοιρασμό των πηγών. Η ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να ικανοποιήσει τον ‘Ε/κ τομέα’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και την Ελλάδα. Εμείς ως απάντηση στείλαμε το τέταρτο πλοίο μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ειμαστε κι εμείς μέσα για τις ανεπίσημες συνομιλίες με τον ‘Ε/κ τομέα’ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Εμείς ως Τουρκία στις τελευταίες διαπραγματεύσεις συζητήσαμε για ομοσπονδία. Και η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας θα είναι για τη λύση. Εάν πραγματοποιηθεί θα συναντηθούμε ξανά όλοι για να μάθουμε τις ιδέες όλων», είπε για την πενταμερή που αναμένεται./ibna