Κορυφώνεται απόψε η πρώτη μάχη της νέας Βουλής

Κορυφώνεται απόψε η πρώτη μάχη της νέας Βουλής

Απόψε το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στην ελληνική βουλή με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η “μάχη” θα κορυφωθεί με τις δευτερολογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση που προηγήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή, ιδίως οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, έδωσαν ένα ισχυρό στίγμα του κοινοβουλευτικού κλίματος στη νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την καθαρή εκλογική νίκη της Ν.Δ. αλλά και το ισχυρό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα είναι η πρώτη βουλή μετά το 2010 που θα λειτουργήσει χωρίς το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων  και με την οικονομία να έχει θετικές προοπτικές και όχι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το 2012 στα έδρανα της βουλής δεν βρίσκονται τα μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Πρώτο αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι το ακραία πολωμένο και τοξικό κλίμα της αντιπαράθεσης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου έχει υποχωρήσει, δίνοντας την θέση του σε σαφώς πιο ήπιους τόνους. Αυτό βέβαια μόνο δεδομένο δεν είναι ότι θα διατηρηθεί, κάτι που θα εξαρτηθεί άμεσα από τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές του επέλεξαν να προτάξουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τις εξαγγελίες για τα πρώτα μέτρα και το πρόγραμμα έναντι της κριτικής και της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να υπογραμμίσει τα θέματα οικονομίας και ιδιαίτερα τις φοροαπαλλαγές για πολίτες και επιχειρήσεις  που θα ισχύσουν από το 2019, εφόσον δεν διακινδυνεύει η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ισχυρό όπλο της νέας κυβέρνησης η μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, μεσοσταθμικά 22,5%, 30% για τις χαμηλές περιουσίες και 10% για τις υψηλότερες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, από τα έδρανα πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε συναινετικός στα θετικά, όπως στα πλεονάσματα: “Θα στηρίξουμε κάθε σοβαρή προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων”, υπογράμμισε, επισημαίνοντας όμως ότι ο πρωθυπουργός πέταξε ήδη “λευκή πετσέτα” χωρίς να διαπραγματευτεί. Σημειώνεται ότι η μείωση του στόχου για 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στα αρνητικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην ξεπουλήσει την ΔΕΗ. Σκληρή είναι η κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του Αλ. Τσίπρα για όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός. Τι θα κάνει με τα επιδόματα, την 13η σύνταξη, το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν οι υπουργοί που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Φυσικά στο επίκεντρο της κριτικής είναι η μεταστροφή της Ν.Δ. αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου της προηγούμενης τετραετίας, προγραμματική αντιπολίτευση και στήριξη στις θετικές πρωτοβουλίες αλλά και μαχητική αντιπαράθεση, είναι το τρίπτυχο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε στην πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας περιόδου./ibna