Προς νέες εκλογές οδεύει το Κοσσυφοπέδιο

Προς νέες εκλογές οδεύει το Κοσσυφοπέδιο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο μετά την ξαφνική παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας, Ramush Haradinaj, ο οποίος μαζί με αρκετούς άλλους πρώην αξιωματούχους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στη Χάγη για να ανακριθούν από το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο χειρίζεται τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ramush Haradinaj, αναμένεται επίσης να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του σήμερα στον πρόεδρο της χώρας, Hashim Thaci, ο οποίος με τη σειρά του αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα στη χώρα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, δήλωσε το Σάββατο ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.

«Οι εκλογές είναι πλέον αναπόφευκτες. Το PDK είναι έτοιμο για εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το μόνο που πρέπει να συζητήσουμε τώρα το πότε θα πραγματοποιηθούν», είπε ο Veseli.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Αυτοπροσδιορισμός και Δημοκρατική Συμμαχία του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν κάθε πιθανότητα συμμετοχής σε μια προσωρινή κυβέρνηση, ζητώντας να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις σχετικά με τη νέα εκλογική ημερομηνία.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Haradinaj έθεσε τέλος στον συνασπισμό μεταξύ του PDK, της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος, ο οποίος κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017.

Από την αρχή, η κυβέρνηση του Haradinaj είχε ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ τα κόμματα του συνασπισμού δεν συμφωνούσαν όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία./ibna