Σύγκρουση Μητσοτάκη, Τσίπρα στη Βουλή πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύγκρουση Μητσοτάκη, Τσίπρα στη Βουλή πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύγκρουση Μητσοτάκη, Τσίπρα στη Βουλή πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης

Ξεκίνησε το Σάββατο στο ελληνικό κοινοβούλιο η τριήμερης κοινοβουλευτική συζήτηση για το νεοεκλεγέν πρόγραμμα πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η συζήτηση θα κορυφωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, περιέγραψε τις πολιτικές προτεραιότητες και τους στόχους της συντηρητικής κυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μια σειρά μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει δέκα νομοσχέδια στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, για να προωθήσει παρεμβάσεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας με ένα νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης αυτή την εβδομάδα.

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι προσηλωμένος σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και στην τόνωση των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία είναι λέξεις-κλειδιά για την κυβέρνησή μας […] όσον αφορά την εφαρμογή φιλόδοξων σχεδίων για τα οποία θα έχουμε την κυριότητα […] κάνοντας την Ελλάδα μια θετική έκπληξη μέσα στην Ευρωζώνη».

Πιο συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης παρουσίασε μια σειρά φορολογικών μειώσεων, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η οποία θα μειωθεί στο 20% σε δύο φάσεις. Τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί στο 24% για το 2019, ενώ ο φόρος μερίσματος θα μειωθεί στο 5% από 10%, δήλωσε. Δήλωσε δε ότι δύο σχετικά νομοσχέδια για την τροποποίηση της φορολογικής πολιτικής θα κατατεθούν άμεσα στο κοινοβούλιο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ENFIA θα μειωθεί κατά 22% κατά μέσο όρο, ξεκινώντας από το τρέχον έτος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εν ευθέτω χρόνο θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί και να μειώσει τους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να εισαγάγει χαμηλότερους φόρους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου οδήγησαν στο κλείσιμο ενός κύκλου κρίσης, με τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταγγέλλουν τα ψέματα της λαϊκιστικής, αντι-μνημονικής ρητορικής. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει «τα πραγματικά αίτια της κρίσης», εγκαινιάζοντας ένα «νέο πατριωτισμό […] με ενότητα στον πυρήνα του», που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό «να κάνει άλμα προς το μέλλον».

Μετά τη δήλωσή του, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν την προσέγγιση του νέου πρωθυπουργού, με τον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ακούει κουδούνια συναγερμού για την οικονομία, την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση. Συνέχισε να παροτρύνει τον Μητσοτάκη να αποκαλύψει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχεθείσες φορολογικές περικοπές, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ο Τσίπρας πίεσε τον πρωθυπουργό να αναλύσει περαιτέρω το πρόγραμμα πολιτικής του και να πει στον ελληνικό λαό αν σκοπεύει να καταργήσει τα οφέλη που εισήγαγε η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και αν θα μειωθεί ή όχι το κατώτατο όριο φόρου εισοδήματος.

Επιπλέον, ο προκάτοχος του Μητσοτάκη δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και τα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όταν αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον να το πράξει./ibna