Όλα τα θέματα θέλει να συζητήσει ο Αναστασιάδης με Ακιντζί

Όλα τα θέματα θέλει να συζητήσει ο Αναστασιάδης με Ακιντζί

Προχωρά η προετοιμασία, ποιες οι προσπάθειες και για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η επιθυμία του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν ελεύθερα, να εξεταστούν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λένε οι τελευταίες πληροφορίες από τη Λευκωσία.

Για την ώρα πάντως και ως προς το αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι «έχει γίνει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ακιντζί και για αυτό είναι που ανακοινώνεται ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πριν από το μέσο του μήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση. Η επιθυμία του Προέδρου είναι να μπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να εξεταστούν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο αντικειμενικός στόχος είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα χωρίς προκλήσεις ή παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας. Και εκεί, αφού ξεκινήσουμε στο σημείο, στο οποίο είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά – αυτό είναι πολύ σημαντικό – και με δεδομένη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, με αναφορά, δηλαδή, και στις έξι παραμέτρους, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων και με την ισχύ των αρχών και κανόνων της ΕΕ, να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα λάβει υπόψη και το ζήτημα της Ασφάλειας».

Θέλουν ανάλογο κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Στα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε και ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Είπε σχετικά με το αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας ότι «Είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο Δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τη μια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώματα και να δημιουργεί ένταση».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να είναι ουσιαστικές απαιτούν το κατάλληλο κλίμα.

Η άτυπη συνάντηση θα γίνει στην προσπάθεια να συμφωνηθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, στην παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν αυτές οι προκλητικές ενέργειες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν φτάσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δηλώσεις και σχόλια ακούγονται συνεχώς από διάφορες κατευθύνσεις. Σημασία έχει ότι η έκκληση του ΓΓ μετά την πρωτοβουλία που εξεδήλωσε σίγουρα αναφέρεται, όπως και στις εκθέσεις του γίνεται αναφορά, στο προηγούμενο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Αν αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, το βέβαιο είναι ότι η δική μας επιδίωξη είναι οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει για να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έγινε και να μην ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή, αλλά και για να αποφευχθούν απόπειρες που ακούγονται να γίνονται για να εκτραπεί η διαπραγμάτευση από το πλαίσιο των ΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από το Κραν Μοντανά, έχει καταβάλει αμείωτες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πλευρά που είχε επικαλεστεί είτε τις Ευρωεκλογές είτε το Brexit για να κωλυσιεργήσει δεν ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι γίνεται αντιληπτό- και ελπίζουμε να έχουμε και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφαλείας- ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση, με δεδομένο, μάλιστα, και το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους».

Προσπάθειες για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και όρους αναφοράς

Το θέμα της δημιουργίας «μηχανισμών» με στόχο την πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα αρνητικά περιστατικά, που εισηγήθηκε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ένα από τα «αγκάθια» του σχεδίου ψηφίσματος το οποίο εξετάζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το λεκτικό του σχεδίου ψηφίσματος – που είναι συντομότερο και  πιο συγκεκριμένο από το προηγούμενο –  έχει στόχο να ενισχύσει την εντολή του ΓΓ και την προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να πετύχει συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς. Επίσης εισηγείται τη δημιουργία μηχανισμών για αρκετά διαφορετικά ζητήματα, διευρύνοντας την σχετική αναφορά του προηγούμενου ψηφίσματος και ζητά από τον ΓΓ να υποβάλλει νέα έκθεση καλών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναπτύξει επ’ αυτού τις απόψεις της και μέσω συνεχών επαφών του μονίμου αντιπροσώπου Ανδρέα Μαυρογιάννη με τα μέλη του Σ.Α. επιζητεί να βελτιώσει το λεκτικό του σχεδίου, το οποίο αν τελικά συμφωνηθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτη, θα υιοθετηθεί στις 24 Ιουλίου, αντί της 30ής που έχει προγραμματιστεί από την Περουβιανή προεδρία του Σ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταγράφοντας στην πρόσφατη έκθεσή του τις θέσεις των δύο πλευρών για τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ενημερώνοντας τα μέλη του ΣΑ και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ, που υποστήριξε τη διεύρυνση των μηχανισμών σε θέματα επιβολής του νόμου και της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπάρχει σαφήνεια στις θέσεις της Γραμματείας.

Αρκετές αναφορές υπήρξαν στις διαβουλεύσεις του Σ.Α. στο ζήτημα της «έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ επανέλαβε την έκκληση του ΓΓ για αυτοσυγκράτηση. Αρκετά από τα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι αναφέρθηκαν στις αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ. Θετική χαρακτηρίστηκε και η ρωσική στάση.

Λίγο πιο έντονα από τις προηγούμενες φορές, η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα του επείγοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως θα πρέπει να δουν να θέτονται και κάποιες προθεσμίες και μετά να δει το Σ.Α. πως θα προχωρήσει. Επανέλαβαν επίσης τις γνωστές θέσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και πως αυτές δεν αποτελούν υποκατάστατο στην πολιτική διαδικασία./ibna