Με επικοινωνιακή στόχευση ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Με επικοινωνιακή στόχευση ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Στο ξεκίνημα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός απέφυγε γενικές ιδεολογικές αναφορές, που άλλωστε έχουν κουράσει την κοινή γνώμη αφού συνήθως μένουν κενό γράμμα, και κινήθηκε με επικοινωνιακούς όρους για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εξήγγειλε συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα και δράσεις, ενώ το συνολικό του σχέδιο, προκύπτει από την σύνθεση όσων είπε με εκείνα που απέφυγε να αναφέρει.

Δεν φοβήθηκε να προβάλλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως το εμβληματικό μέτρο στο ξεκίνημα της θητείας του που δίνει και το στίγμα του στα θέματα νόμου και τάξης, όπως και την δομική αλλαγή της διακυβέρνησης με την σύσταση προεδρίας και την ψηφιακή υποστήριξη. Πρόκειται για εξαγγελίες είτε ουδέτερες, είτε για δράσεις που προκαλούν θετική αντανάκλαση στην κοινωνία όπως το άσυλο. Είναι εμφανές ότι με την κατάργηση του ασύλου θέλει να παρασύρει τους αντιπάλους του σε μία εκ των προτέρων χαμένη για εκείνους μάχη.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για τις “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” όπως τις είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν που θα προκαλούσαν και τις ανάλογες αντιδράσεις κατ αρχήν των πολιτικών του αντιπάλων και ακολούθως ενός τμήματος της κοινής γνώμης και θα διαμόρφωναν συγκρουσιακό περιβάλλον στην αρχή της θητείας του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτε για την μεγαλύτερη εκ των πραγμάτων μεταρρύθμιση σε μία κοινωνία του ασφαλιστικού, ειδικά εάν σκέπτεται την μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, όπως είχε αφήσει με σαφήνεια να εννοηθεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Άλλωστε το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης είναι έτοιμο και μένει μόνο η νομοτεχνική του διατύπωση. Μέχρι την παραμονή των εκλογών ήταν μέσα στα πρώτα δέκα νομοσχέδια που επρόκειτο να φέρει με το ξεκίνημα της θητείας του. Παρομοίως δεν αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες ζήτημα του δημοσίου τομέα: εάν θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση – πέρα από την ψηφιοποίηση και την βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών – που να αγγίζει το συνολικό μέγεθος, τον αριθμό των υπαλλήλων, εάν θα επαναφέρει το ένα προς πέντε στην σχέση προσλήψεων αποχωρήσεων και αν υλοποιήσει το outcoursing υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Σε συνάφεια με αυτό εάν θα προχωρήσει σε εκχώρηση τμήματος της δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες και της Παιδείας, μέσω της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την παραγωγή ή εάν θα προχωρήσει σε επιδότηση ανά παιδί για τους παιδικούς σταθμούς -σχέδια που έχουν συζητηθεί στο νεοφιλελεύθερο επιτελείο.

Φοβάται τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός δεν άγγιξε το θέμα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας για να μην επισύρει κριτικές για οπισθοδρόμηση παρότι ήδη μετά την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο δήλωσε ότι τα σχετικά άρθρα 3 και 9 του Συντάγματος δεν θα θιγούν κατά την αναθεώρησης, ενώ και η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Εκκλησία είναι ως μη γενόμενη.

Τηλεγραφικός ήταν ο πρωθυπουργός και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπου δεν έδωσε καν το γενικό πλαίσιο της δικής του εξωτερικής πολιτικής. Εάν θα κινηθεί στους γνωστούς άξονες ή πχ αν θα αυξήσει την οικονομική διπλωματία ή αν θα χρησιμοποιήσει την οικονομία για να ενδυναμώσει την διεθνή θέση της χώρας. Προφανώς ο πρωθυπουργός θέλησε να αποφύγει μία συζήτηση για το Σκοπιανό που θα τον φέρει σε δύσκολη θέση αφού εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών και να προκαλέσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, όπως ήδη έγινε για την αντιπολιτευτική του στάση στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τις αντιδράσεις από τους σκληρούς του κόμματός του -που αυτό φοβάται περισσότερο. Περιορίστηκε στο μεν Σκοπιανό να πει ότι “θα αμβλύνει τις συνέπειες της Συμφωνίας παρακολουθώντας την εφαρμογή της”, κάτι που ενέχει αντίφαση, ενώ για τα ελληνοτουρκικά απλώς απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο Erdogan να κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα στο μέλλον./ibna