Δημοκρατία Σέρπσκα: Υπερψηφίστηκε το βέτο για την απόφαση της Προεδρίας της Β-Ε σχετικά με τη γέφυρα του Pelješac

Δημοκρατία Σέρπσκα: Υπερψηφίστηκε το βέτο για την απόφαση της Προεδρίας της Β-Ε σχετικά με τη γέφυρα του Pelješac

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το μέλος (Σέρβος) της Προεδρίας της Β-Ε άσκησε βέτο στο συμπέρασμα της προεδρίας, με το οποίο η Β-Ε ζητά την άμεση διακοπή των κατασκευών στη γέφυρα Pelješac στην Κροατία. Με την απόφαση αυτή του RSNA, η κατασκευή της γέφυρας Komarna – Pelješac στην Κροατία έχει δηλωθεί ως εθνικό συμφέρον της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Željka Cvijanović, υποστήριξε σθεναρά το βέτο του Dodik και πρόσθεσε ότι είναι το μόνο εργαλείο που έχει για να αποτρέψει κάποιον να εμποδίζει το μέλλον τους.

«Δεν με νοιάζει η Γέφυρα του Pelješac, απλά δεν θέλω κάποιον να μπλοκάρει τα σημαντικά μας έργα», δήλωσε η Cvijanović κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το σημαντικό έργο για την RS είναι η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Sava κοντά στο Gradiška, στα βόρεια σύνορα με την Κροατία, η οποία συνδέει την εθνική οδό RS με την εθνική οδό της Κροατίας. Υπήρχε ο κίνδυνος, εάν εγκριθεί η απόφαση της προεδρίας της Β-Ε όσον αφορά τη γέφυρα του Pelješac, οι εργασίες να σταματούσαν επίσης για την κατασκευή της γέφυρας Gradiška.

Μετά την απόφαση της RSNA, η αμφισβητούμενη απόφαση της Προεδρίας της Β-Ε θα ακυρωθεί και δεν θα τεθεί σε ισχύ.

Εξήντα βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης, ενώ έξι ψήφισαν κατά και έξι απείχαν από την ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων ενέκρινε την απόφαση, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για να μην τεθεί σε ισχύ το συμπέρασμα της Προεδρίας.

Μαζί με την απόφαση, εγκρίθηκαν επίσης τα συμπεράσματα των εθνικών κοινοβουλευτικών επιτροπών / SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP, ΗΠΑ / με 60 ψήφους υπέρ. Τα συμπεράσματα υποχρεώνουν τους εκπροσώπους της RS στα κοινά θεσμικά όργανα της Β-Ε να επιμείνουν στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων τόσο μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Β-Ε όσο και μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τα συμπεράσματα απαιτούν επίσης τον τελικό προσδιορισμό των διεθνών συνόρων μεταξύ Β-Ε και Κροατίας στον ποταμό Una στην περιοχή Novi Grad, Kostajnica και Kozarska Dubica. Αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση της Κροατίας θα πρέπει να συμμορφωθεί  με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Sava κοντά στο Gradiška.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση του RSNA πυροδότησε μια διαμάχη μεταξύ των βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου (PDP) στη σύνοδο. Ενώ δύο νέοι βουλευτέςαντέδρασαν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «εθνικό συμφέρον» στην περίπτωση αυτή, αλλά μόνο το ιδιωτικό συμφέρον του Dodik, τα παλαιότερα μέλη της ομάδας της PDP ψήφισαν υπέρ του βέτο. Είναι προφανές ότι η PDP πρέπει να αλλάξει κάτι στην προσέγγισή της εάν θέλει να παραμείνει μια σημαντική δύναμη αντιπολίτευσης στο RSNA.

Το Σύνταγμα της Β-Ε καθορίζει ότι ένα μέλος της Προεδρίας που διαφωνεί με την απόφαση της Προεδρίας μπορεί να το καταστήσει «καταστροφικό» για το ζωτικό συμφέρον μιας οντότητας, εντός τριών ημερών από την έγκρισή της. Το βέτο πρέπει να υποβληθεί για επιβεβαίωση στη συνέλευση της οντότητας στην οποία εκλέχθηκε το μέλος της Προεδρίας. Αν η προσφυγή αυτή επιβεβαιωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων εντός 10 ημερών από την κατάθεσή της, η αμφισβητούμενη απόφαση της Προεδρίας δεν θα τεθεί σε ισχύ./Ibna