Η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ και οι συζητήσεις με τους Θεσμούς

Η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ και οι συζητήσεις με τους Θεσμούς

«Ξηλώνει» τη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, αθετώντας τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά! Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 εξετάζεται το σενάριο να μην εφαρμοστεί η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ξήλωμα μιας φοροελάφρυνσης, αλλά για μέτρο το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, εάν προχωρήσουν αλλαγές, η κυβέρνηση, για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων, θα πρέπει να φέρει κάτι αντίστοιχο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι Σεπτέμβρη

Την εβδομάδα που πέρασε, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για όλες τις παρεμβάσεις και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροελαφρύνσεις. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EwG στις 5 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το Eurogroup του Ελσίνσκι στις 13 Σεπτεμβρίου, το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο οποίο θα παρίσταται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023./ibna