Ξεκινά η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

Ξεκινά η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

Στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Economisst συμμετείχε η ελληνική ΔΕΠΑ μέσω του Κωνσταντίνου Καραγιαννάκου, συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτήτων Εμπορίας, Προμήθειας και Διεθνών Έργων, ο οποίος είναι παράλληλα και ο εκτελεστικός σύμβουλος της κοινοπραξίας ICGB που προωθεί το έργο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (Interconnector Greece-Bulgaria – IGB).

Στην ομιλία του παρουσίασε την πρόοδο του έργου, ειδικότερα την λήψη όλων των αδειών, της απόφασης για το ρυθμιστικό πλαίσιο, του φορολογικού πλαισίου της λειτουργίας του αγωγού καθώς και την χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε., το ΕΣΠΑ της Βουλγαρίας και δάνειο από την ΕΤΕΠ.

Η ανάθεση της προμήθειας των σωλήνων έχει ήδη πράγματοποιηθεί στα Σωληνουργεία Κορίνθου και της κατασκευής στην εταιρεία Avax.

Η εταιρεία εργάζεται για την ολοκλήρωση των τελευταίων εκρεμμοτήτων προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή το γρηγορότερο δυνατόν ώστε το έργο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου IGB, οπότε μπορούν να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Ειδικότερα, η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε την σχετική άδεια για Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στην κοινοπραξία ICGB AD, που υλοποιεί το έργο.

Η άδεια αφορά το ελληνικό τμήμα του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας και η διάρκεια της είναι 50 έτη.

Με την χορήγηση της άδειας ΑΣΦΑ, η ICGB γίνεται κάτοχος όλων των απαραίτητων αδειών για την έναρξη των εργασιών κατασκευής αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ο αγωγός IGB θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), τον αγωγό φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Pipeline (TAP) καθώς και το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται ότι στις 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου στο χωριό Kirkovo κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η χωρητικότητα του αγωγού είναι 3 με 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Τα σημεία σύνδεσης είναι η Κομοτηνή από την ελληνική πλευρά, και η Stara Zagora από την βουλγαρική.

Το μήκος του αγωγού θα είναι περίπου 180 χλμ. (150 χλμ. στην Βουλγαρία, 30 χλμ. στην Ελλάδα).

Η εταιρία ICGB με έδρα την Βουλγαρία έχει μετόχους κατά 50% την κρατική βουλγαρική BEH και κατά 50% την ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε (IGI POSEIDON).

Μέτοχοι της IGI POSEIDON είναι κατά 50% η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και κατά 50% η ιταλική Edison.