Ταραχώδης συνεδρίαση στη Βουλή της Δημοκρατίας Σέρπσκα σχετικά με την κατασκευή γέφυρας στην Κροατία

Ταραχώδης συνεδρίαση στη Βουλή της Δημοκρατίας Σέρπσκα σχετικά με την κατασκευή γέφυρας στην Κροατία

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) κατηγόρησαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τον Σέρβο μέλος και πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Mirolad Dodik, ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία «προστασίας των εθνικών συμφερόντων» για προσωπικό όφελος.

Πριν από λίγες ημέρες, η Προεδρία της Β-Ε συζήτησε την κατασκευή της γέφυρας στις ακτές της Κροατίας που θα κλείσει την ελεύθερη πρόσβαση της Β-Ε στην ανοικτή θάλασσα. Η Β-Ε έχει 24 χιλιόμετρα ακτής όπου βρίσκεται η πόλη Neum. Η γέφυρα σχεδιάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε μόνο ορισμένα είδη μεγάλων πλοίων θα μπορούν να προσεγγίσουν τη θαλάσσια ζώνη του Neum. Η κροατική πλευρά νωρίτερα, ακόμη και πριν αρχίσει η κατασκευή, είχε δηλώσει ότι η γέφυρα θα είναι αρκετά υψηλή ώστε τα πλοία να μπορούν να προσεγγίσουν τη Neum. Αυτό ήταν, και εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας μεταξύ της Β-Ε και της Κροατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της τριμελούς προεδρίας Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δύο από τα μέλη, οι αντιπρόσωποι των Βόσνιων και των Κροατών, Šefik Džaferović και Željko Komšić, αντίστοιχα, δέχθηκαν το συμπέρασμα ότι η Προεδρία πρέπει να απαιτήσει την άμεση διακοπή των εργασιών. Ο πρόεδρος της Προεδρίας και αντιπρόσωπος των Σέρβων  όμως, Milorad Dodik, ήταν αντίθετος με το συμπέρασμα αυτό και ενεργοποίησε τη διαδικασία «προστασίας των εθνικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, τα δύο τρίτα των βουλευτών της RSNA πρέπει να συμφωνήσουν ότι το εθνικό συμφέρον του σέρβικου λαού στη Β-Ε διακυβεύεται από το συμπέρασμα που αποδέχθηκαν τα δύο άλλα μέλη της Προεδρίας. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Dodik ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της RSNA για το θέμα.

Το κύριο πρόβλημά του όμως ήταν να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες της Σρέπσκα ότι μια γέφυρα που βρίσκεται σε άλλη χώρα είναι θέμα εθνικού ενδιαφέροντος.

Στην επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές πριν από τη συνεδρίαση, ο Dodik ανέφερε ότι η RS είναι ενάντια σε επιλεκτικές λύσεις στις σχέσεις με τους γείτονες «ειδικά όταν αφορά τα σύνορα του κράτους», ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για χερσαία σύνορα ή στη θάλασσα.

«Η επιλογή μόνο του ζητήματος της κατασκευής της γέφυρας Komarna-Pelješac, που βρίσκεται στην επικράτεια της Κροατίας, και χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλα θέματα όπως τα σύνορα κοντά στην Kostajnica, καθώς και θέματα με τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σερβίας, δεν συνεισφέρει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και ζημιώνει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στις οντότητές της, αναφέρει ο Dodik στην επιστολή.

Προσθέτει δε ότι το συμπέρασμα ότι τα μέλη της Προεδρίας απαιτούν την παύση ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου που κατασκευάζεται από την China Road and Bridge Corporation είναι μια κίνηση που «βλάπτει τη φήμη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και των συμφερόντων της».

Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην RSNA δεν πείστηκαν ότι η «Β-Ε και η φήμη των οντοτήτων της» είναι ο μόνος λόγος για τη διαφωνία του Dodik με το συμπέρασμα της Προεδρίας.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι γνωστή η φιλία που τον συνδέει με τον πρώην Κροάτη μέλος της Προεδρίας της Β-Ε και αρχηγό της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Β-Ε, Dragan Čović και πολλοί πιστεύουν ότι ο Dodik κάνει μια χάρη στον φίλο του με το να μποϊκοτάρει την απόφαση της Προεδρίας. Επιπλέον, πριν από δέκα χρόνια, το πρώην μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε και ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος του Dodik, της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, είχε συμφωνήσει με τα άλλα δύο μέλη να αντιταχθούν στην κατασκευή της γέφυρας που υπερασπίζεται τώρα ο Dodik.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Dodik ότι η κατασκευαστική εταιρεία του καλού φίλου του, Slobodan Stanković, αναμένεται να αναλάβει την κατασκευή των δρόμων που θα προσεγγίζουν τη γέφυρα.

Σε μια επεισοδιακή συζήτηση, ο Dodik προσπάθησε να υπερασπιστεί τη στάση του, αλλά πολλοί ήταν οι βουλευτές που δεν πείστηκαν.

Η σύνοδος, η οποία αρχικά υποτίθεται ότι ήταν πολύ σύντομη, διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ./ibna