Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν με στελέχη της τρόικας

Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν με στελέχη της τρόικας

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση ως υπουργοί, με ανώτερους αξιωματούχους της τρόικας την Πέμπτη στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM πραγματοποίησαν συναντήσεις με τουλάχιστον πέντε υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η συζήτηση με τους διεθνείς πιστωτές επικεντρώθηκε στα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να εισαγάγει νέα φορολογική νομοθεσία έως τις 10 Αυγούστου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, αν και όχι στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Ο Regling είπε ότι δεν αντιτίθεται στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας, ωστόσο δήλωσε ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να επιτυγχάνονται. Πρόσθεσε ότι ο ESM ενδιαφέρεται για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης, αναφέροντας ότι η φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλή. Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, προσθέτοντας ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πηγές, οι αλλαγές που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο σύστημα αποπληρωμής των 120 δόσεων για τους οφειλέτες. Πηγές αναφέρουν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι το καθεστώς – το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση Τσίπρα – θα μπορούσε να δημιουργήσει κενό στον προϋπολογισμό, ειδικά δεδομένου ότι και οι επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ENFIA θα τροποποιηθεί, το ίδιο και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι εκθέσεις σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποβάλει άλλο φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο, εισάγοντας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις./ibna