Επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς – Την Προεδρία της Δημοκρατίας βλέπει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς

Επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς – Την Προεδρία της Δημοκρατίας βλέπει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες, τελικά η θέση του Επιτρόπου κατακυρώθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί αφού είναι ήδη εκπρόσωπος της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο  κ. Σχοινάς που έχει διαγράψει μία μακρά και ευδόκιμη θητεία στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών αφού και πριν την θέση του εκπροσώπου είχε διατελέσει σε γραφεία Επιτρόπων, θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα, καθώς διαθέτει ένα πλέγμα γνωριμιών και προσβάσεων σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φιλελεύθερος στα οικονομικά και ρεαλιστής και διαλλακτικός στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Σχοινάς απολαμβάνει γενικότερης εκτίμησης. Τα δημοδιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων τον θέλουν Ευρωπαίο για τους Ευρωπαίους και Έλληνα για τους Έλληνες. Λόγω και της θέσης του συντονιστή των ευρωπαϊκών θεσμών στο ελληνικό πρόβλημα το 2013 είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια στην Ελλάδα, ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε την στάση του στις δύσκολες πολλές φορές διαπραγματεύσεις. Η θέση του πάντως ότι τα προγράμματα ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος είχε προκαλέσει δυσαρέσκειες. Παλαιότερα ο κ. Σχοινάς είχε χρηματίσει και ευρωβουλευτής όταν είχε αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Τότε δεν τον είχε βάλλει σε εκλόγιμη θέση ο Κώστας Καραμανλής αθετώντας υπόσχεση που του είχε δώσει.

Το ενδεχόμενο να γίνει Επίτροπος είχε συζητήσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πριν τις εκλογές. Ο νυν πρωθυπουργός, εκτιμά τον Μαργαρίτη Σχοινά και γι αυτό και παλαιότερα είχε ακουστεί το όνομά του για την θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νεοσύστατη κυβέρνηση, κάτι που και μόνο σαν φήμη είχε προκαλέσει την αντίδραση της πτέρυγας των σκληρών δεξιών της ΝΔ λόγω της συμφωνίας του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος πάντως στους συνομιλητές του έλεγε ότι δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Σε αναζήτηση ρόλου ο Αντώνης Σαμαράς

Μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες φαβορί για την θέση του Επιτρόπου εθεωρείτο ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο ο Μεσσήνιος πολιτικός ήθελε αυτό να συνδυαστεί με σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο και με θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής όπως άλλωστε προβλέπεται για τους πρώην πρωθυπουργούς. Κάτι τέτοιο θα γινόταν αν αναλάμβανε επικεφαλής της Κομισιόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Η ανάδειξη της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν άλλαξε τους σχεδιασμούς αφού δεν έδινε αντιπροεδρία στην Ελλάδα.

Κάπως έτσι ο ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον σε αναζήτηση νέου ρόλου και οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε ότι προσανατολίζεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το επιχείρημα των φίλων του βουλευτών είναι ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος θα χρειάζεται μόνο 151 ψήφους για να εκλεγεί. Το αντεπιχείρημα είναι ότι οι σχέσεις του με την αντιπολίτευση είναι επιεικώς εχθρικές, ο ίδιος επιμένει ότι θα κυνηγήσει μέχρι τέλους τον Αλέξη Τσίπρα “για την σκευωρία της Novartis”, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του τον θεωρεί “τον πιο διχαστικό και τοξικό πρωθυπουργό της αντιπολίτευσης”. Μία τέτοια πρόταση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει σαν αποτέλεσμα να πολώσει το πολιτικό σκηνικό και να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Από την άλλη όμως οι φίλοι του κ. Σαμαρά δεν σταματούν να λένε ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης του χρωστά την ηγεσία της ΝΔ και την πρωθυπουργία”./ibna