Οι ΗΠΑ δεν θα ενεργούν πλέον ως διαιτητής για την αλβανική πολιτική τάξη, λέει Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ δεν θα ενεργούν πλέον ως διαιτητής για την αλβανική πολιτική τάξη, λέει Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος

Δεδομένου ότι οι κρίσεις εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Reeker, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ενεργούν πλέον ως διαιτητές για την αλβανική πολιτική τάξη.

Ο Πρέσβης Reeker, ο οποίος είναι ειδικός στα θέματα των Βαλκανίων, έκανε τα σχόλια αυτά την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που φιλοξένησε το Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε, «αλλά δεν είμαστε υπερήφανοι για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Αλβανία».

Απαντώντας σε μια ερώτηση που έθεσε η VoA, ο Reeker ανέφερε ότι το θεσμικό μονοπάτι είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.

«Οι Αλβανοί δεν μας έχουν κάνει υπερήφανους τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή δεν χρησιμοποιούσαν τα θεσμικά τους όργανα. Δεν μπορείτε απλά να μποϊκοτάρετε το κοινοβούλιο ή να παραιτείστε από κοινοβουλευτικές εντολές. Τα όργανα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με τα δικαστήρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα λειτουργήσουν ως διαιτητές των εσωτερικών πολιτικών ερίδων της Αλβανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με τα θεσμικά όργανα και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να προχωρήσουν μπροστά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Reeker./ibna