Η κατάργηση της Επιθέωρησης Εργασίας και της Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος προκαλεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάργηση της Επιθέωρησης Εργασίας και της Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος προκαλεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καταργείται μετά από 24 χρόνια η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και η αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσία ενώ το ΣΕΠΕ στην Γενική Γραμματεία Εργασίας, μαζί με άλλες δομές όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλέγγυα οικονομία, η ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Για υποβάθμιση του κράτους που θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να τονίζει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη “αποδιαρθρώνουν κρίσιμους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας”.

Η πρώην υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει πως  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη “δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών”. “Θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων”, υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΠΕ και το ΣΔΟΕ ενισχύθηκαν οργανωτικά και σε προσωπικό από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως η αυστηροποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων συνετέλεσαν στην μείωση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των φορολογικών παραβάσεων.

Πριν τις εκλογές στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μπει συναντήσεις του αρχηγού της Ν.Δ. και σημερινού πρωθυπουργού με επιχειρηματίες σε νησιά οι οποιοι εξέφραζαν παράπονα για τους ελέγχους και τα πρόστιμα. “Θα σαρώσουμε σαν οδοστρωτήρας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα” είχε πει σε μια από αυτές τις συναντήσεις ο Κ. Μητσοτάκης και δέχτηκε σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ν.Δ. τόνιζαν προεκλογικά πως θα πρέπει να τηρείται η εργατική νομοθεσία και αυτό να ελέγχεται επισημαίνοντας όμως πως αυτό δεν είναι δουλειά του κράτους. Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, η απόφαση για κατάργηση ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ με υπαγωγή τους στις Γενικές Γραμματείας,  δίνει τέλος στον εναγκαλισμό της κυβέρνησης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες υπηρεσίες,  θα προΐσταται δημόσιος υπάλληλος επιλεγμένος μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Ανακοίνωσε την “σκιώδη κυβέρνηση” ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την “σκιώδη κυβέρνηση”, δηλαδή τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευση που θα αναλάβουν το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης και των υπουργείων. Σε θέσεις ευθύνης τοποθετούνται πρώην υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Ευ. Τσακαλώτος στον τομέα οικονομικών, η Έφη Αχτσιόγλου στον τομέα εργασίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον τομέα εξωτερικών, ο Σωκράτης Φάμελλος στον τομέα της ενέργειας.