Με το βλέμμα στο Κάιρο Χατζηδάκης – Λακκοτρύπης

Με το βλέμμα στο Κάιρο Χατζηδάκης – Λακκοτρύπης

Την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν είχαν στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του Economist ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και κάλυψε το συνολικό πλέγμα των διμερών ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για την επερχόμενη σύνοδο του Καΐρου και την μετεξέλιξη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου σε διεθνή οργανισμό.

Επίσης, τις δύο πλευρές απασχόλησαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες που αφορούν στο εν λόγω έργο.

Υπενθυμίζεται ότι επίκειται η επίσκεψη Χατζηδάκη στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο East Med Gas Forum στις 25 και 26 Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσει, στις 29 Ιουλίου, στην Αθήνα η διεξαγωγή τετραμερούς συνάντησης, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Την είδηση μετέδωσε η “Καθημερινή Κύπρου”, σύμφωνα με την οποία, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, συμφωνήθηκε τετραμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Λακκοτρύπη, της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, και του Ισραήλ, Yuval Steinitz, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ζητήματα ενέργειας των ΗΠΑ, Francis R. Fannon.

Το East Med Gas Forum που έχει μόνιμη έδρα την Αίγυπτο, και στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, και η Παλαιστινιακή Αρχή, έχει ως αντικείμενο την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μπορέσει η περιοχή να ανταγωνιστεί άλλους μεγάλους αναδυόμενους παίκτες παγκοσμίως, όπως οι ΗΠΑ.

“Προχωρούμε με έμφαση τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, επενδύουμε στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις HΠΑ, θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε γεωστρατηγικά και οικονομικά την θέση της χώρας με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στην σημασία της εν λόγω διοργάνωσης αναφέρθηκε και ο Γιώργος Λακκοτρύπης, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών και μιλώντας για την εξίσου μεγάλη σημασία που έχει η πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία δημιουργήθηκε με άξονα το project του αγωγού φυσικού αερίου East Med./ibna