Προς άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Προς άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Την πρόταση είχε κάνει ο Τ/κ ηγέτης, ικανοποίηση εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Άλλο άτυπη άλλο επίσημη

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως τα προαναφερόμενα θα λάβουν χώρα κι ενώ είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και πέριξ της χώρας, τα τουρκικά γεωτρύπανα και πλοία συνεχίζοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους. Τόσο από το πολιτικό παρασκήνιο όσο και από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονταν δεκτές επίσημες συνομιλίες για το κυπριακό, με την Τουρκία να έχει εισβάλλει στην ΑΟΖ της χώρας.

Την ίδια ώρα όμως, όλα έδειχναν πως έπρεπε να καταγραφεί κινητικότητα στο κυπριακό για να μπορέσει να υπάρξει εκτόνωση και ως προς την ακινησία του θέματος αλλά και να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα. Κι αυτό είναι που πράττει η κυπριακή κυβέρνηση αποδεχόμενη την πρόταση για άτυπη συνάντηση.

Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιουλίου, καθορίστηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.

Ο κ.  Λακρουά αναμένεται να φτάσει στη Κύπρο στις 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις ειρηνευτικές αποστολές. Θα έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη, καθώς και χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΟΗΕ θα αναχωρήσει από το νησί στις 25 Ιουλίου. Επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή για επαφές με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψή του στον Λίβανο για επαφές με την ειρηνευτική αποστολή της UNIFIL./ibna