Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας ορίζει ως προτεραιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ασία, τον Περσικό Κόλπο και την Αφρική

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας ορίζει ως προτεραιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ασία, τον Περσικό Κόλπο και την Αφρική

Βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας, εκτός από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι η ανάπτυξη σχέσεων με τις χώρες της Ασίας, του Κόλπου και της Αφρικής, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.

Η Zaharieva έκανε αυτή τη δήλωση απευθυνόμενη σε ετήσια διάσκεψη στη Σόφια για τους πρεσβευτές της Βουλγαρίας.

“Υπάρχουν επτά χώρες στην Ασία που είναι μέλη της G20 και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχουμε πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν σε στενότερους οικονομικούς δεσμούς”, δήλωσε ο Zaharieva.

Η ίδια ζήτησε την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου, όπου η Βουλγαρία άνοιξε δύο νέες πρεσβείες στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Zaharieva έδωσε επίσης έμφαση στην Αφρική και τις σχέσεις με τις χώρες που βρίσκονται νότια της Σαχάρας, η οποίες θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπου η Βουλγαρία μπορεί να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο.

«Δεν είμαστε αποικιστές, μεγάλο μέρος της ελίτ των χωρών αυτών αποφοίτησε στη Βουλγαρία, υπάρχουν υπουργοί που μιλάνε βουλγαρικά».

Η Βουλγαρία έχει μόνο τρεις πρεσβείες νότια της Σαχάρας, και αυτό δεν είναι αρκετό, είπε.

“Πρέπει να σκεφτούμε να ανοίξουμε εμπορικές αντιπροσωπείες και γενικά προξενεία, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες χώρες”, δήλωσε η Zaharieva.

Είπε επίσης ότι μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος είναι η αμφισβήτηση της καθιερωμένης διεθνούς έννομης τάξης.

Παρά τις διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένα θέματα, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικοί εταίροι και δεν μπορούν να αποτύχουν να συνεργαστούν, δήλωσε η Zaharieva.

“Μοιραζόμαστε κοινές αξίες – τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία. Δεν υπάρχει τρόπος να μην έχουν στενές σχέσεις η ΕΕ και οι ΗΠΑ», είπε ο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας./ibna