Διχασμένοι παρουσιάζονται οι ηγέτες τους Κοσσυφοπεδίου σχετικά με του τελωνειακούς δασμούς στα σερβικά προϊόντα

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι ηγέτες τους Κοσσυφοπεδίου σχετικά με του τελωνειακούς δασμούς στα σερβικά προϊόντα

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj δήλωσε την Τετάρτη ότι το γεγονός ότι οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου παρουσιάζονται διχασμένοι αναφορικά με τους τελωνειακούς δασμούς που έχουν επιβληθεί στις εισαγωγές από τη Σερβία και το θέμα του διαλόγου με το Βελιγράδι, έχουν καταστήσει τη Σερβία ισχυρότερη και της έχουν επιτρέψει να βάλει όρους για την επιστροφή της στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Haradinaj έκανε αυτές τις δηλώσεις σε αντίδραση στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Kadri Veseli, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την VoA, όπου είπε ότι υπάρχουν εννοιολογικές διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Haradinaj σχετικά με το θέμα των δασμών και του διαλόγου. Ο Veseli δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να λάβει υπόψη τις συμβουλές που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την άρση των δασμών και να συνεχίσει το διάλογο, με στόχο την ομαλοποίηση των δεσμών.

Εν τω μεταξύ, ο Haradinaj αναφέρει ότι οι δασμοί αυτοί δεν επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά στη Σερβία, η οποία έχει ασκήσει πιέσεις εναντίον του Κοσσυφοπεδίου.

«Παρακολούθησα τη συνέντευξη. Αυτό που με χωρίζει με τις ΗΠΑ είναι μια διαφορά απόψεων σχετικά με την αναστολή των δασμών. Αν ο Veseli και οι άλλοι ηγέτες από το Κοσσυφοπέδιο παρουσιαζόμασταν ενωμένοι στο θέμα των δασμών, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μας έχουν υποστηρίξει σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να εισαγάγει αύξηση του φόρου κατά 100% στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία το Νοέμβριο του περασμένου έτους, σε απάντηση στις προσπάθειες του Βελιγραδίου κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Το Βελιγράδι συνδέει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την άρση των δασμών, ενώ η Πρίστινα αναφέρει ότι δεν πρέπει να τίθενται όροι για την επανέναρξη των συνομιλιών./ibna