Αναπληρωτής Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ρουμάνος Mircea Geoana

Αναπληρωτής Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ρουμάνος Mircea Geoana

ΥΠΕΞ Ρουμανίας: Η τοποθέτηση του Mircea Geoana στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την συμμετοχή της Ρουμανίας στη Συμμαχία».

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διορίστηκε ο Ρουμάνος Mircea Geoana και είναι η υψηλότερη θέση που κατέχει η χώρα στην ιεραρχία της Συμμαχίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων συνεχάρη τον Mircea Geoana για την τοποθέτηση του, σημειώνοντας ότι αυτή απόφαση «αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη στιγμή για τη συμμετοχή της Ρουμανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζει ότι «Η ανάληψη αυτή της υψηλής θέσης ευθύνης σε συμμαχικό επίπεδο, η υψηλότερη θέση που κατέχει η Ρουμανία στην ιεραρχία του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει την επαγγελματική εμπειρία και τα προσόντα του υποψηφίου της Ρουμανίας και αντιπροσωπεύει επίσης μια ειδική αναγνώριση του ρόλου της Ρουμανίας και της σημαντικής συμβολής της στο ΝΑΤΟ, 15 χρόνια από την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία»,

Το Υπουργείο εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο διορισμός του Mircea Geoana «θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια και την συλλογική άμυνα του Ευρωατλαντικού χώρου προς όφελος της Ρουμανίας, όλων των συμμαχικών κρατών και των πολιτών τους»  καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Mircea Geoana από την πλευρά του έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Χαίρομαι για το διορισμό μου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ως ο επόμενος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να υπηρετήσουμε τη Συμμαχία μας, η οποία κρατά ασφαλείς, περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής και πολιτικής μου καριέρας υπήρξα υπέρμαχος του διατλαντικού δεσμού και της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Ρουμανίας, γι’ αυτό είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να είμαι ο πρώτος Ρουμάνος που διορίζεται σε αυτή τη θέση– κλειδί. Πρόκειται επίσης, για την αναγνώριση της σημαντικής συμβολής της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Mircea Geoana, διπλωμάτης καριέρας, γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1958 στο Βουκουρέστι, είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Aspen Institute Romania, πρώην Πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, και έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της Ρουμανίας στις ΗΠΑ. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα μέσα Οκτωβρίου 2019.

Με μήνυμα του στο twitter ο Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι ο Mircea Geoana θα είναι ο αναπληρωτής του στο ΝΑΤΟ. «έχω τη χαρά να ανακοινώσω την τοποθέτηση του Ρουμάνου διπλωμάτη σε αυτή την υψηλή θέση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Τα συγχαρητήρια και της Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Dăncilă δέχτηκε ο Mircea Geroana. «Συγχαρητήρια στον κ. Mircea Geoana για την τοποθέτησή του στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ! Είμαστε ευτυχείς να εκπροσωπούμαστε στους κόλπους της Συμμαχίας από έναν Ρουμάνο που διαθέτει μια ευρεία πολιτική και διπλωματική εμπειρία, έναν υποστηρικτή του διατλαντικού δεσμού και της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Ρουμανίας, αναφέρει σε ανακοίνωση./ibna