Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές, ακολουθεί η εκλογή προέδρου της Βουλής

Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές, ακολουθεί η εκλογή προέδρου της Βουλής

Την Τετάρτη ορκίστηκαν οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές της χώρας. Οι βουλευτές έξι πολιτικών κομμάτων έκατσαν στα έδρανα του κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την Πέμπτη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται επίσης να εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θανάσης Μπούρας έχουν επιλεγεί για να γίνουν αντιπρόεδροι από το κυβερνών κόμμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα ως τέταρτο αντιπρόεδρο.

Επιπλέον, το Σάββατο θα ξεκινήσει τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η συζήτηση θα κορυφωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τη Δευτέρα το βράδυ. Αυτή θα είναι η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στο κοινοβούλιο.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων της κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια «δέσμη μεταρρυθμίσεων» που ελπίζει ότι θα οικοδομήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών. Ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να ανακοινώσει μονομερείς αποφάσεις οικονομικής πολιτικής. Αντίθετα, θα περιγράψει τα σχέδια για τη σταδιακή μείωση της φορολογίας σε μια περίοδο ετών, εφόσον τηρούνται οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας μέχρι τις 10 Αυγούστου. Η νομοθεσία θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και μεταρρυθμίσεις στις κρατικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση της κυβέρνησης και των υπουργείων συνεχίζει να εξελίσσεται ταχύτατα. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το διορισμό των 24 Γενικών Γραμματέων που θα αναλάβουν αμέσως τα νέα καθήκοντά τους, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των Γενικών και Ειδικών Γραμματείων που διορίζονται αυτήν την εβδομάδα σε 52.

Οι περισσότεροι από τους νέους Γενικούς Γραμματείς έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και συμμετέχουν στην πολιτική για πρώτη φορά, ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια οι γενικοί γραμματείς έχουν διοριστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τα αποτελέσματα των εκλογών./ibna