Ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης στο Μακεδονικό

Ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης στο Μακεδονικό

Μπορεί η ΝΔ να εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις εθνικιστικές διαθέσεις ενός τμήματος της κοινωνίας στο Μακεδονικό για να κερδίσει άνετα τις εκλογές, ωστόσο σαν κυβέρνηση ετοιμάζει την ρεαλιστική στροφή.

Οι πληροφορίες λένε ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα είναι προσεκτικός στην αναφορά του για την γείτονα χώρα, και θα αποφύγει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πολιτική της κυβέρνησης δεν υπάρχει αναθεωρητική διάθεση για την Συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης θα περιοριστεί να πει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας και θα κάνει χρήση του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ εάν διαπιστώσει παραβιάσεις από την άλλη πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός άφησε δίχως σχόλιο την αναφορά της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Theresa May στην Συμφωνία. Ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός είπε η κ. May και χαιρέτισε την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Φυσικά η σχετική αναφορά της κ. May δεν υπήρχε στην ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για να αποφύγει αντιδράσεις από τους σκληρούς του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι υπουργοί όταν αναφέρονται στην Συμφωνία είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ενδεικτικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε για «επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές», ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για «ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες». Κομματικά στελέχη θυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε πει ποτέ ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”. Αντίθετα είχε υιοθετήσει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία εκτείνεται σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν από τους πιο μετριοπαθείς όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έλθει και σε δημόσια διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά που πρωτοστατούσε στο κύμα διαμαρτυρίας “κατά της προδοτικής όπως την χαρακτήριζε Συμφωνίας”. Σε μία συγκυρία που η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές της κινήσεις κυρίως προς την Κύπρο αλλά και προς την Ελλάδα το να διαταράξει η ελληνική κυβέρνηση τις σχέσεις της με τους συμμάχους είτε είναι στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ λόγω του Σκοπιανού δεν θα ήταν επωφελές για τα εθνικά συμφέροντα. Μία σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας θα είχε συνέπεια και τον επαναπροσανατολισμό της Βόρειας Μακεδονίας σε μία συγκυρία που η σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και κατ επέκταση με το ΝΑΤΟ την έχει απομακρύνει από την επιρροή της Άγκυρας.

Φυσικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει πάντα και το εσωτερικό μέτωπο. Οι σκληροί του κόμματός του πιέζουν για μία αναθεωρητική πολιτική. Οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι του δυσανασχετούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επισημαίνει την ανακολουθία πριν και μετά τις εκλογές και την “εκμετάλλευση του θέματος όσο ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση”. Αλλά αυτά είναι το τίμημα της συμπεριφοράς του μέχρι να κερδίσει τις εκλογές./ibna