Συνάντηση Τσίπρα-Regling και το “καμπανάκι” για τις φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη

Συνάντηση Τσίπρα-Regling και το “καμπανάκι” για τις φοροελαφρύνσεις Μητσοτάκη

Τον επικεφαλής του ESΜ Klaus Regling συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του στην βουλή αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως θα στηρίξει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέση που είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Η μείωση

Ωστόσο ο Klaus Regling επανέλαβε τα όσα έχουν διαμηνυθεί από τις Βρυξέλλες πως  η Ελλάδα πρέπει να μείνει αυστηρά προσηλωμένη στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Πριν μια εβδομάδα άλλωστε ο ίδιος είχε αναφέρει πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εξάλλου Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το τελευταίο Eurogroup είχε τονίσει ότι οι συμφωνημένοι στόχοι πρέπει να τηρηθούν με τον πιο αισιόδοξο Pierre Moscovici να υπογραμμίζει πως ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% έως το 2020 αποτελεί απόφαση του Eurogroup και μόνο αυτό μπορεί να την αναιρέσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τα πλεονάσματα στο τετ-α-τετ που είχε ο επικεφαλής του ESM με τον Αλ. Τσίπρα, επανέλαβε την θέση του ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για φορολογικές ελαφρύνσεις, εκτός εαν υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Κάτι που είχε υπογραμμίσει και πριν μια ημέρα από το συνέδριο του Economist.

Εν ολίγοις ο Klaus Regling θέτει ως προϋπόθεση για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει δεσμευτεί πως θα ψηφίσει  η κυβέρνηση της Ν.Δ. – και μάλιστα άμεσα- την μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο που είχε προνομοθετηθεί ως αποτέλεσμα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος το 2017 καταργήθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν τις εκλογές από όλα τα κόμματα.

Με τους θεσμούς να φτάνουν στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αντίδραση τους απέναντι στα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης./ibna